Pepřovník černý (piper nigrum) je popínavá rostlina, pocházející z indických monzunových lesů, dorůstá až do výšky sedmi metrů. Asi po osmi letech dosahuje pepřovník své plné zralosti a začne plodit. Klásky bývají okolo deseti centimetrů dlouhé a mají asi pětadvacet plodů – bobulek s tenkým dužnatým oplodím o velikosti pět milimetrů.
S ohledem na stupeň zralosti jsou bobulky zelené či červené.
- Černý pepř – zelené bobule se sklízejí ještě před dozráním. Po otrhání se suší na slunci, díky němuž ztvrdnou a zčernají.
- Bílý pepř – bobule se sbírají červené, plně vyzrálé, namáčejí se do vody, aby z nich mohlo být následně odstraněné oplodí. Poté se semena suší na slunci a získávají svou typickou žlutobílou barvu.
Jaký pepř je nejléčivější?
Při prevenci a doplňkové léčbě upřednostňujeme bílý pepř, pokud ho nemáme po ruce, můžeme použít i pepř černý.
Kvalitní pepř seženeme v bylinkářstvích, kořenářstvích či obchodech se zdravou výživou.
Co obsahuje pepř
Toto koření je bohaté na alkaloid piperin, jeho izomer chavicin a rovněž menší množství piperitinu, dále silice a pryskyřice.
Léčivé účinky pepře
Pepř výrazně povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a trávicích enzymů, zvyšuje prokrvení a celkově prohřívá.
TIP: Pepř patří k zahřívacím kořením, více tipů pro zahřátí najdete v článcích:
- Vitalia.cz: Přírodní pomoc pro „zmrzlíky“
- 120na80.cz: Čím zahřát studené ruce a nohy?
Pepř dodává chuť k jídlu, zastavuje průjem, pomáhá při nadýmání.
Zevně ho můžeme používat jako masážní prostředek na bolavé klouby a svaly.
Pro koho není pepř vhodný
Užívání pepře se nedoporučuje malým dětem, těhotným a kojícím ženám.
Pepřové recepty
Pepřový prášek povzbuzuje trávení
- Každý den, po dobu 3 týdnů, si dopřáváme na špičku kulatého nože namletého pepře, který ihned zapijeme 3 dl vlažné vody. Nebo si můžeme pepř nasypat do jídla či na chleba s máslem.
Žaludeční likér
- Potřebujeme: 1 lžičku namletého pepře, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku kořenu hořce žlutého, na špičku kulatého nože chilli, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
- Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.
Bylinný likér na bolavé klouby
- Potřebujeme: půl lžičky namletého pepře, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, půl lžičky kurkumy, na špičku kulatého nože chilli, 1 lžičku nastrouhaného zázvoru, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
- Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.
Masážní pepřové mazání (na bolavé klouby, svaly)
- Potřebujeme: 1 lžičku mletého pepře, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
- Postup: Koření zalijeme lihem, dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly. Mazání aplikujeme v gumových rukavicích, nebo si po aplikaci řádně umyjeme ruce mýdlem.