Pro mě je důležitá praxe, různá označení kvality jsou spíše informativní. EU nově povolila 5% podíl GMO v BIO produktech.
A-klasa by mohla vyprávět.
(Kdo zaplatil tak jí dostal i na hnus kvalitu.)
Rovněž Italský BIO ovozel podvod v hodnotě 220mil. EUR.
(http://www.bio-info.cz/zpravy/v-italii-zabaveny-falesne-biopotraviny)
Proto kupuji ovozel s označením "JakoZPohádky", doporučuje kocour v botách :-).
Kupuji a dovážím v blízkém zahraničí i některé bioprodukty. Jejich výrobci mají jednoduchou filozofiim - "Své výrobky značkou bio neoznačuji, přestože ji mohu používat. Chci aby lidé kupovali mé produkty proto, že jim chutnají a jsou kvalitní a ne proto, že mají nějakou náleku. Bio pro mne znamená životní styl a to je pro mne důležitější, než nálepka."
Bio je fakticky mrtvým projektem. Dnes po výrobcích s etiketkou pasou především buďto maniaci, kteří rádoby chtějí chránit životní prostředí (a proto kupují bio produkci z Číny a USA)nebo ti, kteří stále věří nesmyslu, že biopotraviny jsou zdravější a mají více vitamínů. Informovaný člověk si v českém obchodě bio nekoupí. Většinou je totiž pekelně drahé, často pochybného původu (Čína) nebo strašlivé kvality (především ovoce a zelenina).
Co je na tom za pomluvy ? Cituji jen některé zahraniční producenty BIO potravin, které osobně znám. Chcete jmenovat ? Prosím - hrabě Michael Goëss-Enzenberg, který v Kalternu produkuje výtečná vína a jablka, obojí v bio-kvalitě (http://www.manincor.com). A třeba Alexander Agethle, výrobce bio-sýrů z Malsu (http://www.englhorn.com).
A o kvalitě biozeleniny a ovoce na našem trhu se může každý přesvědčit na vlastní oči v kterémkoliv supermarketu. Bioprodukci tu poznáte na první pohled. Zkuste si zajet třeba do Německa, Rakouska nebo Itálie a mrknout tam, jak vypadá takové jablko nebo mrkev z bioprodukce.
Navíc názor, že bio je zdravější pro konzumenta tady šíří stále a dokola některá média a jedinci. Bio není o kvalitě a zdraví, bio je pouze a jen o způsobu produkce, která by měla minimálně zatížit životní prostředí. Mezi Bolzanem a Trentem se přímo u dálnice nacházejí stovky hektarů vinic a jablečných sadů. U jablek se jedná z 90% o bio produkci (zám to tam velmi dobře a tak vím o čem mluvím). Chcete snad říci, že od dálnice jsou biojablka zdravější, než nebio z tichého alpského údolí ?
Bohužel dokud budou v médiích psát nevzdělaní blbci, tak se toho moc nezmění..
Pohybuji se v tomto odvětví a žasnu, když dělám rozhovor s někým z médií a oni pak vytisknou paskvil, který se jim hodí. Když se ptám proč, odpověď je většinou stejná - potřebujeme něco co prodává, lidi chtějí to čenmu rozumí, na co jsou zvyklí...děs.
A samozřejmě s těmi bio certifikacemi míst, která mají za humny továrny je to pravda..
Člověk si musí sám ověřit od kud bere a ne slepě sledovat co je psáno..
Po přečtení komentu BIo je mrtvé jsem si povzdechla...ach ach,,matky kupující dětem bio potraviny jsou šílené a já jsem naprostý idiot když ve své restauraci učím lidi co to vlastně znamená..
A k Číně mám asi toto...osobně znám člověka, který pomáhá čínské vládě se zaváděním bio zemědělství a produkce a nejde tu levné "šmejdy" které si většinou objednávají evropští obchodníci právě prot nás a talčí tak cenu dolů. Jde tam o to, že lidé ještě nemají problém pracovat rukama v přírodě bez těžké mechanizace a vyplatí se to i s dovozem jejih produkce co Evropy dovézt. Toto není továrna na kryty na mobil..Jsou tam rodiny, které pracují společnš a mají tím zajištěný příjem. Je to forma Fair Trade akorát bez mediální podpory.
Lucie Tomášková
Bio restaurace Zaharada