Hnojení a ochrana rostlin jsou (bývaly) předměty na několik semestrů Vysoké školy zemědělské. Skutečně více znalostí by neškodilo. Použití vhodného množství hnojiva ve vhodnou dobu může výrazně zvýšit výnos i kvalitu plodiny. Pokud se něco zmastí, projeví se to na kvalitě, zdravotní (ne)závadnosti a výnosu.
Kouzlo je v tom, že se nedá snadno poznat, zda a jak byla plodina oštetřovaná a co tedy může obsahovat. U tzv. biopotravin je vyšší pravděpodobnost, že budou dodrženy určité stanovené požadavky. (Ani zde ne absolutní, záleží např. na poctivosti pěstitele nebo obecně výrobce.)
A jestli je podle vás opatrnost a možnost výběru hysterie -- proč bych vám tu představu bral:)
Taky netvrdím, že to poznám. Jistý si mohu být tam, kde to mohu ovlivnit -- pěstuji si sám. Hodně důvěřovat mohu tomu, koho znám, kolem jehož pole často chodím a vím, jak a co dělá (pokud to dělá dobře). U ostatních zdrojů mohu jen odhadovat, usuzovat z méně vypovídajících a méně dostupných příznaků.
Pokud si mohu vybrat, sáhnu nejprve po tom, co si sám vypěstuji (třeba zrovna ty brambory a část zeleniny). U ostatního jsem odkázaný na výběr z toho, co je dostupné ke koupení.