Jako určitý kompromis mezi chutí, zdravím a cenou považuji výrobky, které nejsou bio, ale jsou bez "éček". Škoda, že takové výrobky nejsou nějak zřetelně označeny. Jogurt kupuji raději Jihočeský nebo Holandia, ty nejsou bio, ale na rozdíl od bio jogurtu Olma nejsou šizeny škrobem. Jinak se domnívám, že mnoho lidí nepozná lepší chuť bio potravin proto, že už mají otupenou chuť z potravin zvýrazňovaných spoustou umělých aromat a zesilovačů chuti.
Bez éček nejsou žádné potraviny, svůj "E-kód" má i vitamin C. Tahle hysterie vede k tomu, že řada výrobců upouští od e-kódů a jednotlivé složky jmenuje jejich slovními názvy.
Něco jiného jsou vyloženě škodlivé přísady (ale ty se začínají postupně silně omezovat a u řady z jich už je povinnost uvádět potenciální rizika typu "můžou nepříznivě ovlivňovat pozornost dětí", atd) a pak dále "ředící" přísady typu škrob u jogurtů, kůže, voda a mouka u uzenin, atd.
Éčka neboli přídatné látky (aditiva) jsou chemické látky, které se přidávají (úmyslně) do potravin. Takže tvrdit, že bez éček nejsou žádné potraviny, je nesmysl. Když uvařím cokoliv ze základních surovin, tak tam éčka nebudou. Přírodní vitamin C (např. v ovoci) není "éčko". Chemicky připravená kyselina askorbová přidaná do potraviny je éčko. Éčkům se bráním nejen kvůli škodlivosti, ale i kvůli tomu, že vždy signalizují "odfláknutou", šizenou potravinu. Konzervant = potravina není čerstvá. Emulgátor = šetřili na vajíčkách. Barviva = klamou mě, potravina předstírá něco, co není. A tak dále. Do kvalitní čerstvé potraviny se nic nepřidává. Do levné potraviny ze supermarketu ano.
ono je rozdíl jestli ten vitamín C je tam z ve formě ovoce nebo z nějakého prášku či rovnou je látka syntetická, to že výrobce rozepíše o kterou látku se jedná (ne všechny e jsou hned zdravotně závadné ale také ne všechny údajně nezávadné nejsou nezávadné) je jen a jen dobře, kdo to má pořád hledat ? a škodlivých přísad je mnoho, mnohem více než se zatím ví a některé jsou jinde už zakázané např. v USA a u nás zatím ne.. u zdravého jedince nemusí hned dojít ke komplikace (ale i tak může být negativně zdraví poznamenáno dlouhodobě) u citlivějších jedinců ale ano a spousta lidí to pozná a né že ne.. únava, alergie, rakovina..
Už jste někdy viděl u brambor cedulku s obsahem "Eček"? Pochlubte se, pošlete.
Rozveselila mě představa, že někdo na pytlíku s bramborami napíše např., že obsahuje organofosfát blabla = E987, karbamát tenaten = E986, deriváty chloru = 985, pyretroidy = E984, fenoly...
Pohoda, hezký den