Takže jste vzali homogenizované mléko s 1.5% tuku a porovnávali s mlékem nehomogenizovaným s 3% tuku a překvapivě jste došli k tomu, že tučnější mléko je chutnější?
Co třeba vzít alespoň stejné potraviny? To je jako vzít buchtu a knedlík a říkat, že teda jako ten knedlík se moc k snídani nehodí a každý poznal, že ta biobuchta je lepší.
Stejně tak ten jogurt, měli alespoň stejné procento tuku a byl nezahuštěný? Jablka i brambory byly stejná odrůda? Totiž takhle bych ten článek spíš nazvala: "Za redakční peníze jsme si koupili sváču a snědli ji se zavázanýma očima", ale rozhodně ne "test čekoholi".
Přitom je to škoda, mohl to být zajímavý materiál a když už jste teda ty peníze utratili, stačilo to neodfláknout:/
Prosím, nepodsouvejte něco, co není zřejmé. Nepíše se, jaká mléka byla porovnávána. To je chybou redakce či autorky. Pokud o tom ovšem nemáte důkazy, neměl byste soudit. Nicméně přiznávám, že test je odfláknutý. Pochopil bych, že bylo použito málo vzorků (nejsou prachy). Vážnější chybou shazující serióznost je nedostatečné poskytnutí informací o použitých vzorcích a o jejich složení a původu. -- U Vitalie není povrchnost a odfláknutost ničím mimořádným. Řekněte mi, proč sem stále lezu!
Pohoda, hezký den
Na druhou stranu, zkuste si sehnat mléko, byť nehomogenizované, které nebude bio a zároveň bude mít více jak 3 % tuku. Že je absolutní většina mléka na trhu jen obarvená voda zbavená takřka všeho, je neoddiskutovatelný fakt. Bez ohledu na značku bio. Ostatně, i to bio mléko od Olmy nesahá ani po kotníky bio mléku Amálka, u kterého jako u jediného pravidelně sbírám pořádnou vrstvu smetany (stejně jako kdysi za režimu pod těmi hliníkovými víčky skleněných lahví s plnotučným mlékem).
Suma sumárum, ať už se ty potraviny označují jakkoli (nebo klidně nijak), rozdíly v kvalitě mezi nimi zkrátka a dobře jsou, a to často více než výrazné. A nějaký odfláknutý test na tom změní jen pramálo. Ostatně, každý rozumný člověk nic takového k životu nepotřebuje. ;)
To zas tak složité není, v poslední době se mléka s kratší trvanlivostí bez pasterizace (nebo jen s její minimalizovanou formou) vyskytují poměrně běžně. Takže porovnat biomléko s podobně zpracovaným "nebio" by klidně šlo - takhle jde o úlet. To samé u brambor - tam je na 100% jisté, že rozdílné hodnocení nemá vůbec nic společného s bio/nebio, ale jde prostě o jiné odrůdy a ta nebio je nějaká mizerná.
Autorka dost motá i problematiku jablek - ona totiž ta "strupatost" těch tzv. bio není ani tak tím, že by byly ty dovážené nějak "vyhnané chemií", jde bohužel o problém našeho ovocnářství, kdy se po celém území šíří tato nemoc jablek - lidem to snad neškodí, ale každopádně je trochu zvláštní brát jako klad to, že se prodává v podstatě napadené jablko. Tohle je opravdu docela nepříjemné, vidím to i u sebe na zahradě - vypěstovat "krásné" jablko v řadě oblastí ČR skoro nejde, v podstatě ani moc nemá smysl stříkat chemií, protože se to zas vrátí zpátky :-(