Totiž v tom, že je velmi pochybné trvrzení, že jsou biopotraviny kvalitnější a chutnější než "nebio". Ono to tak může vypadat, když se vedle sebe položí nějaký biovýrobek a vedle něj šmejd nejnižší ceny. Tohle bylo typické i v jednom článku na Vitalii, kde se srovnávaly mimo jiné brambory a z popisu toho, co se vytýkalo těm "nebio" bylo zcela evidentní, že to nemá žádnou souvislost se způsobem pěstování, ale jen s tím, že se zkrátka koupil totální šmejd. Jakmile se ale porovnává s kvalitnější produkcí (ale pořád levnější než "bio"), tak se rozdíl v chuti setře a naopak jsou u bio leckdy větší rizika kontaminace některými škodlivinami organického původu.
Navíc jsou v některých případech tyto pojmy poněkud virtuální realitou, asi nejvýraznější je to u zmiňovaného medu, kde prostě v českých podmínkách je fakticky nemožné zaručit, kam včely létají. A jsme zase u kvality - on "biomed" bude pořád působit dobře proti nějakému naředěnému šmejdu z hypermarketu, ovšem ve srovnání s nákupem přímo od včelaře, který bio nijak neřeší a "jen" nic nešidí se rozdíl naprosto ztratí.
za tzv. riziko kontaminace škodlivinou organického původu (a snížení rizika kontaminace škodlivinou umělou) si rád připlatím a věřím tomu, že na kvalitě se to při stejných výchozích podmínkách projeví ve prospěch bio, srovnávat to ale tak jak jste pospal je samozřejmě nesmysl a také jsem to tu zaznamenal..
u medu mám obavy, že to bude jak říkáte, ale teoreticky včely zase nedoletí donekonečna daleko, takže úly zašité někde v horách či polích, kde vím co je kolem by za bio šly označit.. ze svého okolí však vím, že se biovarianta a nebio medu od stejného včelaře liší jen vyšší cenou, jinak je to to samé :-)
ono vlastně ani není zakázané případné bio prodávat jako nebio, takže třeba nepodvádí, jen "obchodně" kalkuluje