Dobrý den,
odpověď na Vaši otázku poskytl Zdeněk Kovář, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje:
Birell se primárně vaří v Pivovaru Radegast v Nošovicích, lze ho však uvařit ve všech našich pivovarech včetně pivovaru ve Velkém Šariši, který rovněž patří do naší skupiny Plzeňský Prazdroj. Panely degustátorů pak hlídají, aby byla chuť skutečně shodná s originálem.
KČ
1/ po přečtení článku jsem objevil tři, nikoliv pouze dva způsoby výroby "nealkopiva" A/ neprokvašením, B/ odstraněním alkoholu C/ použitím speciálních kvasinek
2/ pokud mne paměť neklame, vynikající pivo Birell byla cca někdy před 20 lety koupená licence švýcarského pivovaru pivovarem Radegast, kde z něj zkušení sládci vytvořili český "bestseller".
3/ bylo by dobré také zmínit, jak jsou kvasinky upravovány. V prvopočátku výroby licenčního Birellu v Česku se jednalo o geneticky upravovaný kmen kvasnic.
Dobrý den,
níže odpovědi na Vaše otázky, které nám poskytl Zdeněk Kovář, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje:
Česká značka? Na etiketě jsem se dočetl, že ho vyrábí Velký Šariš.
Birell se primárně vaří v Pivovaru Radegast v Nošovicích, lze ho však uvařit ve všech našich pivovarech včetně pivovaru ve Velkém Šariši, který rovněž patří do naší skupiny Plzeňský Prazdroj. Panely degustátorů pak hlídají, aby byla chuť skutečně shodná s originálem.
po přečtení článku jsem objevil tři, nikoliv pouze dva způsoby výroby "nealkopiva" A/ neprokvašením, B/ odstraněním alkoholu C/ použitím speciálních kvasinek. Jak to je a jak vzniká Birell.
Při výrobě nealkoholického piva Birell používáme unikátní kmen kvasinek, které produkují minimum alkoholu a dovolují pivům Birell projít celým procesem kvašení, ležení a zrání, jakým procházejí klasická česká alkoholická piva.
pokud mne paměť neklame, vynikající pivo Birell byla cca někdy před 20 lety koupená licence švýcarského pivovaru pivovarem Radegast, kde z něj zkušení sládci vytvořili český "bestseller". Jak to bylo a jak to je nyní?
Nealkoholické pivo Birell se primárně vaří v Pivovaru Radegast v Nošovicích, ale Birell jako takový dnes není spojen se značkou Radegast. Pro spotřebitele je samostatný název pochopitelnější a z našich průzkumů o vnímání značky vyplynulo, že osamostatnění bylo správné rozhodnutí. K rozdělení značek Radegast a Birell došlo v roce 2009.
bylo by dobré také zmínit, jak jsou kvasinky upravovány. V prvopočátku výroby licenčního Birellu v Česku se jednalo o geneticky upravovaný kmen kvasnic. Je to tak?
Birellové kvasinky byly selektovány přirozenou cestou a v žádném případě se nejedná o geneticky upravený kmen kvasinek. Genetické manipulace na začátku šedesátých let, kdy byly tyto kvasinky vyšlechtěny, nebyly známy a jakékoliv možné úpravy mikroorganizmů neexistovaly.
Birellové kvasinky mají tu vlastnost, a v tomto případě i výhodu, že nejsou schopny zkvašovat sladovnický cukr maltózu, a proto zkvašují pouze minimum přítomných cukrů v mladině tzv. jednoduché cukry - glukózu a fruktózu, a tím rovněž produkují minimální množství alkoholu. Díky tomu dovolují pivu Birell projít celým procesem kvašení, ležení a zrání, jakým procházejí klasická česká alkoholická piva.
KČ