Bobule plné vitamínů

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Hrozny vinné révy kupujeme hlavně kvůli chuti, aniž si uvědomujeme, jakou moc mají malé bobule. Poslouží i pro hubnutí. Při odtučňovací kúře, pro zdraví i na mlsání je důležitá kvalita.

Bobule vinné révy jemně voní, dodávají nápojům, dezertům i salátům svěží chuť a ještě velmi blahodárně působí na náš organismus.


Autor: Isifa.cz

Vinná réva je mimo jiné výborným zdrojem antioxidantů

Bobule hroznového vína jsou bohaté na vitamin C, vitamíny skupiny B s výjimkou B12, draslík, mangan, hořčík, vápník, železo, bor, sodík. Dále obsahují jednoduché bílkoviny, aminokyseliny, pektiny a cukry. Vinná réva je rovněž výborným zdrojem antioxidantů, v plodech se nachází flavonoidy, v semenech, slupce a také v listech resveratrol, který má výrazné antioxidační vlastnosti. V červeném víně je 60–100× více resveratrolu než v bílém a odhaduje se, že flavonoidy obsažené v červeném jsou dokonce několikanásobně silnějšími antioxidanty než vitamin E.

Víno vyplavuje bakterie

Látky obsažené ve vinné révě urychlují průchod moči ledvinami, močovým měchýřem a močovými cestami a vyplavují bakterie a snižují tak pravděpodobnost zánětů ledvin a močového měchýře. Toto ovoce rovněž mírní příznaky premenstruačního syndromu. Fruktóza obsažená ve vinné révě mírně zvedá hladinu cukru v krvi, tím pomáhá při únavě, nervozitě a depresích.

Další úžasnou látkou obsaženou v hroznových semínkách je bílkovina označovaná JNK, která pomáhá regulovat apoptózu, tedy cílenou buněčnou smrt – přirozený způsob, jakým se organismus zbavuje nemocných, poškozených a potenciálně nebezpečných buněk. Jestliže je tento proces nějakým způsobem narušený a neprobíhá, potom mohou nádorové buňky přežít a začít se množit.

Výtažek z révových semínek také chrání a posiluje činnost srdce, cév a vlastně celého organismu. Díky tomu může nejen snižovat riziko srdečních a mozkových příhod, ale zároveň i posilovat slabé a křehké vlásečnice a zvyšovat průtok především končetinami. Ocenit ho mohou především lidé s krevní nedostatečností hlavně u cukrovky, impotence a při křečových žilách. Účinkuje i na nejtenčí krevní cévy-vlásečnice, takže může příznivě působit na krevní oběh v očích. S tímto problémem jsou spojeny téměř všechny oční choroby.

Čtěte téma: Když si nevidíte přes nos, může za to sítnice

Hubneme s hroznovým vínem

Na rozdíl od jiných odtučňovacích kúr je sedmi- až desetidenní hroznová kúra ideální pro všechny osoby s nadváhou. Pozitivním účinkem této diety je odstranění jedovatých, odpadových a kyselých látek ze střev. Recept je následující:

Během celého dne sníme postupně 1 kilogram vinné révy. K němu si dáváme ráno a večer 1 polévkovou lžící mletých lněných semen, kterou zapijeme 0,5 litrem čisté neperlivé vody. K tomu popíjíme každý den ještě 2 litry vody a místo oběda si dopřejeme uvařenou rýži s nastrouhanou mrkví nebo jablkem. Na večeři jsou dovolena ještě 2 jablka.

Při této dietě se snažíme konzumovat hrozny v bio kvalitě nebo tuzemské a ještě je pečlivě omýváme, protože pěstitelé vína chtějí dosáhnout velkých, pevných i na pohled krásných plodů a k tomu bývá za potřebí časté chemické ošetřování. Obdobná snaha se projevuje při dopravě a ve velkoobchodu, kde se používají zdraví škodlivé vosky a pryskyřice, aby se ovoce krásně lesklo a mělo delší trvanlivost.

Kdy je k mání tuzemská vinná réva? KALENDÁŘ ČESKÉHO OVOCE A ZELENINY

Tipy: Vinná réva pro zdraví

Pryč se zácpou

Bobule vinné révy dovedou úžasným způsobem rozpohybovat střeva. Po dobu 10 dní si ráno nalačno a večer asi hodinu před ulehnutím dopřejeme 10 hroznových bobulí rozmixovaných s 2 dl vody. Tento nápoj vypijeme po douškách a úspěch je opravdu zaručen.

Hroznová semínka svědčí pokožce

Ze semen hroznového vína se lisuje kvalitní olej, který se používá hlavně v kosmetice. Pomáhá uchovat a zesilovat kolagen v kůži, takže upravuje elasticitu pokožky. Lehce se vstřebává, zjemňuje pokožku. Obvykle je určen pro normální až mastnou pleť.

Tipy: Hroznové víno v kuchyni

Vinný ocet

Vinný ocet se výborně hodí jako přísada ovocných nápojů, do moučníků i salátů.

Potřebujeme: ½ kg vinné révy, ½ l kvalitního jablečného octa

Postup: Umyté a vypeckované bobule vložíme do láhve se širokým hrdlem, zalijeme je octem, zavážeme a necháme po 3 dny odpočívat na teplém místě. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme, nalijeme do vymytých lahví a dobře zazátkujeme. Ocet skladujeme na temném a chladném místě.

Snídaňový šejk

Potřebujeme: 15 bobulí vína, 1 švestku, 1 broskev, 1 jablko, 2 dl vody

Postup: Všechny ingredience smícháme a pečlivě rozmixujeme. Hotový nápoj nalijeme do vysoké sklenice a popíjíme nalačno, nejlépe po dobu 14 dní.

Barevné smoothie

Potřebujeme: 2 ½ šálku červeného hroznového vína bez jader, 1 jablko, 1 šálek ostružin a 2 dl vody

Postup: Přísady smícháme a rozmixujeme.

Připijte si na zdraví. Ale jen jednou sklenkou

Popíjení zkvašené révové šťávy má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Výzkumy dánských vědců potvrdily, že každodenní popíjení 1 skleničky kvalitního vína snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Víno můžeme pokládat za preventivní lék aterosklerózy, tedy postupného ucpávání cév, které je častou příčinou úmrtí. Vědci ale zdůrazňují, že máme skutečně zůstat jen u jedné skleničky denně.

Víno působí blahodárně také na zažívací systém. Podporuje tvorbu žaludečních kyselin a vylučování enzymu pepsinu. Červené víno díky obsahu tříslovin dezinfikuje trávicí trakt.

Nápoj rovněž pročišťuje střeva. Víno totiž obsahuje glycerol, který má projímavé účinky. Trpíme-li zácpou, pomůže nám sklenička vína před spaním.

Na krvinky raději bílé

Obecně se říká, že červené víno je „na krvinky“, ale vědci potvrdili, že to není úplně pravda. Antioxidační molekuly v bílém víně jsou sice menší než v červeném, ale znamená to, že jsou snáze vstřebatelné. A proto taky účinnější.

Víno uvolňuje organismus, jeho příležitostné popíjení navozuje uvolnění a radost. Dát si skleničku vína a strávit příjemný večer s přáteli či v klidu domova je velmi příjemné. I zde však platí rčení „všeho s mírou“. Nadměrné popíjení vína může totiž u přecitlivělých jedinců vyvolávat nervozitu, změny nálad a vnitřní neklid.

Nápoj také podporuje dlouhověkost.Ve věku nad 60 let vědci doporučují ke zlepšení zdraví až dvě skleničky kvalitního vína denně. Ba co víc – zjistili, že mozkové závity u starších lidí fungují díky vínu mnohem lépe. Prokázalo se, že mentální kapacita je u seniorů pijících menší dávku vína denně výrazně lepší než u abstinentů.

I u vína platí pravidlo, že kvalita je základ. Většina vín obsahuje zdraví škodlivé siřičitany. U citlivějších jedinců mohou vyvolávat podrážděnost, bolesti hlavy, vyrážky. Vhodnější variantou jsou rozhodně vína v bio kvalitě, v níž se tyto chemické látky nesmějí používat.

Víno je léčivým nápojem, ovšem je důležité si uvědomit, že alkohol v širší míře může u nervově labilních jedinců vyvolat závislost a poškozovat játra, ledviny, slinivku i mozek.Na cuhť i pro zdraví stačí ona jedna sklenička.

Přečtěte si: Který z nich je přírodní? Cider, nebo cidre?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).