Hlavní navigace

Bodnutí hmyzem opuchne vždy, zpozorněte při potížích s dechem a velkých otocích

12. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Bodnutí vosou, včelou nebo sršní je v létě velmi častou záležitostí. Někdy to potkalo asi každého. Většinou následuje chvilková bolest a lehký otok. Jak poznat, že už je reakce vážnější, a kdy vyhledat lékaře?

„Případů (pobodání vosou, včelou nebo sršní) je v letošním roce přibližně dvakrát více než loni a zhruba o třetinu více než v roce 2022,“ říká mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Co se dozvíte v článku
  1. Otoky chlaďte a mazejte
  2. K lékaři při bodnutí do pusy nebo krku
  3. Anafylaxi řešte okamžitě
  4. Jak použít EpiPen?
  5. Nenoste výrazné barvy 

Otoky chlaďte a mazejte

Naprostá většina lidí to zvládne doma. Znamená to totiž prostě jen chvilkovou nepříjemnost, bolest, místní otok a zarudnutí v místě bodnutí. U citlivých lidí se může objevit i mokvání nebo hnis.

„Je důležité si uvědomit, že místo vpichu oteče, a to vždycky. Proto je dobré ho chladit, případně potřít třeba Fenistilem. Pokud je člověk alergik a má u sebe tabletku proti alergii, dejte mu ji a hlídejte ho,“ popisuje Poštová.

„Při známce infekce dejte lokálně Betadine, vysychavý obklad z Jarischova roztoku nebo antibiotikum v krému,“ dodává ještě dermatoložka Monika Arenbergerová.

Bojíte se, že si z cest přivezete šváby? Dejte pozor na jídlo a případně volejte odborníky Přečtěte si také:

Bojíte se, že si z cest přivezete šváby? Dejte pozor na jídlo a případně volejte odborníky

K lékaři při bodnutí do pusy nebo krku

Většina lidí zažije po bodnutí jen zmíněné mírné reakce, pokud ale žihadlo zasáhne ústa, jazyk či krk, může být nebezpečné i pro jinak zdravého člověka. V takovém případě totiž hrozí kvůli možnému otoku udušení a je určitě vhodné vyhledat lékaře.

Lidé s alergií na hmyzí jed ovšem mohou po bodnutí zažít těžkou alergickou reakci, známou jako anafylaxe, která si žádá okamžitou lékařskou pomoc.

Anafylaxi řešte okamžitě

„Pokud by po bodnutí velmi rychle, v řádech minut, došlo k problémům s dýcháním, otoku jazyka, pocitu takzvaného knedlíku v krku, masivnímu otoku v oblasti obličeje, nebo dokonce poruše vědomí, okamžitě nás volejte. Může se totiž jednat o počínající anafylaktickou reakci. Což je vlastně vystupňovaná alergie a je to život ohrožující stav, který je potřeba okamžitě řešit,“ uvádí mluvčí záchranářů Poštová.

„Závažné reakce, anafylaxe, se u alergiků vyskytnou obvykle během prvních 15 minut po bodnutí hmyzem. Anafylaxe může zahrnovat dušnost, otoky obličeje a hrdla, rychlý nebo slabý pulz, nízký krevní tlak, závratě, mdloby, nevolnost a zvracení, v nejtěžších případech oběhové selhání a šokový stav – tzv. anafylaktický šok. Těžší zažívají i atopici. Větší riziko hrozí u starších lidí se srdečními chorobami nebo postižením průdušek,“ dodává mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Píchla vás už letos vosa?

Jak použít EpiPen?

Lidé, kteří v minulosti anafylaxi prodělali, mívají u sebe adrenalinové pero, takzvaný EpiPen. Adrenalin je totiž lék první volby, který v takovém případě použijí i zdravotníci. A jak takové pero použít?

  1. Držte pero pouze jednou rukou v jeho středu, nikdy ne na koncích.
  2. Nikdy se nedotýkejte oranžového hrotu ani ho nemačkejte palcem.
  3. Sejměte modrou ochrannou pojistku
  4. Podržte pero ve vzdálenosti cca 10 cm od vnější strany stehna, přičemž oranžový hrot směřuje ke stehnu.
  5. Pod úhlem 90° zabodněte pero do stehna. Jakmile po zabodnutí uslyšíte cvaknutí, držte pero minimálně po dobu 5 vteřin pevně ve stehně.
  6. Po 5 vteřinách pero vyjměte a místo vpichu 10 sekund jemně masírujte.
Anafylaktický šok po bodnutí hmyzem může mít i člověk, který dosud problémy netrpěl Přečtěte si také:

Anafylaktický šok po bodnutí hmyzem může mít i člověk, který dosud problémy netrpěl

Nenoste výrazné barvy 

Dle Národního zdravotnického informačního portálu jsou „nejčastějšími spouštěči nebezpečných alergií na hmyzí jed včely medonosné a vosy. Ačkoli do stejné skupiny hmyzu patří i čmeláci, sršni a mravenci, jako spouštěči alergické reakce jsou zaznamenáni jen vzácně. Silné otoky, které někdy přetrvávají i po dobu několika dní, mohou způsobit i komáři a ovádi“.

Bodnutí hmyzem se sami nemůžete zcela vyvarovat, nicméně pro minimalizaci se doporučuje vyvarovat oblečení jasných barev a parfémů, které hmyz přitahují. Při venkovní konzumaci jídla a pití být opatrný a potraviny a nápoje hlídat a preventivně zakrývat.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).