Vlákno názorů k článku Bojíte se solit? Zbytečně od Fido - Klasická sůl (NaCl) způsobuje nadbytek sodíku a naopak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 8. 2011 13:12

    Fido (neregistrovaný)

    Klasická sůl (NaCl) způsobuje nadbytek sodíku a naopak nedostatek draslíku. Vzhledem k tomu, že sodík je obsažen prakticky ve všem v dost velkém množství (v podobě různých solí), doporučuji spíš solit chloridem draselným. Chuťově tyto dvě soli od sebe nerozeznáte.

  • 29. 8. 2011 17:50

    pavel houser (neregistrovaný)

    no, draslík je hlavně v potravinách rostlinného původu. pravda každopádně je, že poměr K/Na je dost důležitý, stejně jako Mg/Ca. ostatně na principu srovnávání těchto poměrů fungují mj. i některé prostředky proti kocovině :-).
    má nasazení KCl nějaké možné negativní účinky? (jak jsem letmo hledal: injekce toho prý zastavuje srdce; doporučuje se při vysokém tlaku; doporučuje se podávat směs KCl a NaCl; jinde ale zase tvrdí, že to přece jen jako NaCl nechutná.) dá se to koupit v lékárnách?

  • 30. 8. 2011 13:27

    Fido (neregistrovaný)

    V lékárnách se dá koupit tzv. dietní sůl což je směs NaCl a KCl plus nejakých hořečnatých solí.
    Dá se ovšem občas koupit v bioprodejnách čistý KCl pro kuchyňské použití.
    KCl se samozřejmě nesmí dostat přímo do krve ale její používání v kuchyni je spíš prospěšné. Opravdu spolehlivě snižuje vysoký tlak a jím způsobené nemoci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).