Kdo si vaří sám, nekupuje hotové výrobky a nejlépe ani polotovary (osolené) ať si zkusí měsíc nesolit.
Já to jednou zkusil na dva měsíce. Bylo to v létě, to se člověk více potí, ale nemusel jsem podávat klasický pracovní výkon, tak jak většinou člověk musí v práci, ale mohl jsem si sám určovat vlastní volnější tempo.
Celý měsíc mi trvalo si trochu zvyknout a přizpůsobit vydávaný výkon. Po týdnu jsem začal mít v noci křeče, později i ve dne, plavání byla vyloženě riziková záležitost. Částečně mi pomáhaly banány, ten draslík v nich nějak pomáhal přenosu nervových vzruchů podobně jako to dělá sodík a bylo mi lépe, ale klasická česká plodina to není.
Po měsíci už jsem se se svou situací sžil. Déle můj pokus netrval, protože jsem dostal novou práci a musel jsem naskočit do normálního rytmu a mít normální výkon.
Věřím, že bez soli by nikdy vůbec nevznikla lidská civilizace. Výkon (síla) člověka na soli je minimálně 2-4x větší než bez ní a vytrvalost bez soli je prakticky nulová. Bez soli by jsme byli dodnes zvířata.
Celkem by mne zajímalo jak probíhalo těch deset let, zmíněné komunity, bez zásobování solí.
P.S. Lepší než nadmíru solit, je skočit si večer na jedno. To platí i pro sportovce - nejlepší iontový nápoj je pivo.
Nesolim uz viac ako 2 roky som sportovec sice nie velmi aktivny denne prejdem peso priblizne 5km a raz za tyzdne zaplavem tak 3 km a vyssie zmienene problemy som zatial nezazil.
Kazdopadne ja som prisiel na rastlinu stravu.
Takze predpokladam, ze vela soli nenajdem v potravinach.