S bolestí žaludku po jídle se během života setká prakticky každý. V mnoha případech se totiž jedná o přechodný jev způsobený dietní chybou nebo otravou z jídla. Nepříjemné pocity ale může vyvolat i obyčejné přejedení, nevhodná kombinace různých druhů potravin, konzumace těžkého jídla na noc nebo zkažené potraviny.
Pokud jsou bolesti žaludku nárazové a předcházela jim některá ze zmiňovaných dietních chyb, není se čeho obávat. Opakující se bolesti žaludku při jídle nebo po jídle je ale nutné řešit s lékařem, protože to může signalizovat daleko závažnější problém. [1, 2, 3]
Příčiny bolesti žaludku po jídle
Časté nebo chronické bolesti žaludku po jídle mohou poukazovat na nejrůznější onemocnění:
- potravinové alergie a intolerance,
- celiakie,
- syndrom dráždivého tračníku,
- žaludeční vředy,
- žlučníkové kameny,
- zánět slinivky břišní.
Potravinové alergie a intolerance
U některých pacientů se objevují potíže pouze po konzumaci určitých druhů potravin. Typickým příkladem je třeba laktózová intolerance, kdy není pacient schopen trávit mléčný cukr (laktózu). Po konzumaci mléčných výrobků se proto dostavují silné kolikové bolesti v břiše, křeče, škrundání, zvýšená plynatost a průjem.
Vážnější než intolerance jsou potravinové alergie, při kterých je vybuzen imunitní systém. Ten vnímá určitou složku v potravě jako škodlivou, proto na ni zareaguje obrannou reakcí. Při alergiích se proto objevují i jiné příznaky než bolesti břicha:
- vyrážky,
- pálení a svědění v ústech,
- otoky,
- kýchání,
- rýma,
- potíže s dýcháním,
- anafylaktický šok. [4, 5, 6]
Celiakie
Jedná se o autoimunitní onemocnění spojené s nesnášenlivostí lepku. U pacientů s celiakií lepek vyvolává autoimunitní zánět na sliznici tenkého střeva. V důsledku zánětu se zmenšuje plocha tenkého střeva, takže se dostavují trávicí obtíže. Bolesti břicha, křeče a průjem se objevují prakticky po každém jídle s obsahem lepku. Jediným řešením je celoživotní dodržování bezlepkové diety.
Syndrom dráždivého tračníku
Další možnou příčinou bolestí žaludku bezprostředně po jídle je syndrom dráždivého tračníku. Jde o chronickou funkční poruchu trávicího traktu, která se projevuje souborem typických příznaků:
U mnoha pacientů bývají obtíže vyprovokovány jídlem, takže je začne bolet žaludek ještě při jídle. [7, 8, 9]
Žaludeční vředy
Varovným ukazatelem je v tomto případě bolest žaludku při jídle nebo těsně po něm. Bolesti vyvolávají hodně kořeněná, smažená a kyselá jídla. Po mléčných výrobcích a dalších zásaditých jídlech potíže naopak ustupují. To vše platí pro žaludeční vředy. U duodenálních vředů se bolest dostavuje naopak nalačno.
Žlučníkové kameny
Pokud se dostaví silná až kolikovitá bolest žaludku po konzumaci mastného jídla, může se jednat o problémy se žlučníkem. K propuknutí potíží dochází přibližně půl hodiny po jídle. [10, 11]
Zánět slinivky břišní
Velice vážnou příčinou bolesti břicha po jídle může být pankreatitida. Bolest se v tomto případě dostavuje prakticky po každém mastném jídle či alkoholu a je velice krutá. Soustředí se kolem pupku a může vyzařovat až do zad. U těžkých případů, které jsou provázeny zvracením, horečkou a extrémní citlivostí břicha, je nutný chirurgický zákrok. [12, 13]
Trápí vás někdy žaludek, žáha a další zažívací potíže?
Bolest žaludku po jídle: léčba
Jestliže vás trápí bolesti žaludku dlouhodobě, měli byste navštívit ordinaci gastroenterologa. Pokud nejsou potíže způsobeny žádným onemocněním, doporučuje se vyzkoušet odlehčenou dietu. Vyřadit byste měli:
- alkohol,
- tučná a smažená jídla,
- polotovary a uzeniny,
- sladkosti,
- sycené nápoje,
- černou kávu.
Prospěšné jsou naopak lehké pokrmy bohaté na vlákninu, čerstvé ovoce a zelenina, libové maso a ryby. Trávení můžete podpořit také přídavkem probiotik či rozpustné vlákniny (psyllium). [14, 15]
Zdroje: clevelandclinic.org, cdc.gov, webmd.com, mountsinai.org, gastrohealthpartners.com, celiac.org, nhs.uk, szpi.gov.cz, medicinapropraxi.cz, ikem.cz