Jednorázová bolest žaludku po jídle není nic neobvyklého. Pokud se objevuje často, jděte k lékaři

18. 11. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos/AndrewLozovyi
Pokud si dáte k obědu tučnou kachnu a dort, není nic zvláštního, když se poté dostaví bolest žaludku. Tyto potíže trápí většinu lidí právě po tučném jídle či přejedení. Jestliže se ale bolesti objevují prakticky po každém jídle, může jít o závažnější zdravotní problém.

bolestí žaludku po jídle se během života setká prakticky každý. V mnoha případech se totiž jedná o přechodný jev způsobený dietní chybou nebo otravou z jídla. Nepříjemné pocity ale může vyvolat i obyčejné přejedení, nevhodná kombinace různých druhů potravin, konzumace těžkého jídla na noc nebo zkažené potraviny.

Pokud jsou bolesti žaludku nárazové a předcházela jim některá ze zmiňovaných dietních chyb, není se čeho obávat. Opakující se bolesti žaludku při jídle nebo po jídle je ale nutné řešit s lékařem, protože to může signalizovat daleko závažnější problém. [1, 23]

Příčiny bolesti žaludku po jídle

Časté nebo chronické bolesti žaludku po jídle mohou poukazovat na nejrůznější onemocnění:

Sacharidy bychom neměli ze stravy vyloučit, důležité je zvolit jejich správný typ Přečtěte si také:

Sacharidy bychom neměli ze stravy vyloučit, důležité je zvolit jejich správný typ

Potravinové alergie a intolerance

U některých pacientů se objevují potíže pouze po konzumaci určitých druhů potravin. Typickým příkladem je třeba laktózová intolerance, kdy není pacient schopen trávit mléčný cukr (laktózu). Po konzumaci mléčných výrobků se proto dostavují silné kolikové bolesti v břiše, křeče, škrundání, zvýšená plynatost a průjem.

Vážnější než intolerance jsou potravinové alergie, při kterých je vybuzen imunitní systém. Ten vnímá určitou složku v potravě jako škodlivou, proto na ni zareaguje obrannou reakcí. Při alergiích se proto objevují i jiné příznaky než bolesti břicha:

  • vyrážky,
  • pálení a svědění v ústech,
  • otoky,
  • kýchání,
  • rýma,
  • potíže s dýcháním,
  • anafylaktický šok. [4, 5, 6]

Celiakie

Jedná se o autoimunitní onemocnění spojené s nesnášenlivostí lepku. U pacientů s celiakií lepek vyvolává autoimunitní zánět na sliznici tenkého střeva. V důsledku zánětu se zmenšuje plocha tenkého střeva, takže se dostavují trávicí obtíže. Bolesti břicha, křeče a průjem se objevují prakticky po každém jídle s obsahem lepku. Jediným řešením je celoživotní dodržování bezlepkové diety.

Syndrom dráždivého tračníku

Další možnou příčinou bolestí žaludku bezprostředně po jídle je syndrom dráždivého tračníku. Jde o chronickou funkční poruchu trávicího traktu, která se projevuje souborem typických příznaků:

  • bolesti břicha a křeče,
  • zácpa nebo průjem,
  • nepravidelná stolice,
  • nadýmání,
  • nevolnost.

U mnoha pacientů bývají obtíže vyprovokovány jídlem, takže je začne bolet žaludek ještě při jídle. [7, 8, 9]

Žaludeční vředy

Varovným ukazatelem je v tomto případě bolest žaludku při jídle nebo těsně po něm. Bolesti vyvolávají hodně kořeněná, smažená a kyselá jídla. Po mléčných výrobcích a dalších zásaditých jídlech potíže naopak ustupují. To vše platí pro žaludeční vředy. U duodenálních vředů se bolest dostavuje naopak nalačno.

Žaludeční a dvanáctníkové vředy bolí podobně. Co na ně pomáhá? Přečtěte si také:

Žaludeční a dvanáctníkové vředy bolí podobně. Co na ně pomáhá?

Žlučníkové kameny

Pokud se dostaví silná až kolikovitá bolest žaludku po konzumaci mastného jídla, může se jednat o problémy se žlučníkem. K propuknutí potíží dochází přibližně půl hodiny po jídle. [10, 11]

Zánět slinivky břišní

Velice vážnou příčinou bolesti břicha po jídle může být pankreatitida. Bolest se v tomto případě dostavuje prakticky po každém mastném jídle či alkoholu a je velice krutá. Soustředí se kolem pupku a může vyzařovat až do zad. U těžkých případů, které jsou provázeny zvracením, horečkou a extrémní citlivostí břicha, je nutný chirurgický zákrok. [12, 13]

Trápí vás někdy žaludek, žáha a další zažívací potíže?

Bolest žaludku po jídle: léčba

Jestliže vás trápí bolesti žaludku dlouhodobě, měli byste navštívit ordinaci gastroenterologa. Pokud nejsou potíže způsobeny žádným onemocněním, doporučuje se vyzkoušet odlehčenou dietu. Vyřadit byste měli:

  • alkohol,
  • tučná a smažená jídla,
  • polotovary a uzeniny,
  • sladkosti,
  • sycené nápoje,
  • černou kávu.

Prospěšné jsou naopak lehké pokrmy bohaté na vlákninu, čerstvé ovoce a zelenina, libové maso a ryby. Trávení můžete podpořit také přídavkem probiotik či rozpustné vlákniny (psyllium). [14, 15]

Zdroje: clevelandclinic.org, cdc.gov, webmd.com, mountsinai.org, gastrohealthpartners.com, celiac.org, nhs.uk, szpi.gov.cz, medicinapropraxi.cz, ikem.cz

Jaká jídla vyvolávají bolesti žaludku?
Bolesti žaludku se často dostavují po hodně tučných, mastných, kořeněných, pálivých nebo kyselých jídlech. Někomu může vadit i káva, alkohol nebo čokoláda.
Co může způsobovat bolesti žaludku při jídle?
Silné bolesti břicha při jídle nebo těsně po něm mohou upozorňovat na žaludeční vředy. Většinou se to stává při konzumaci pálivého, kořeněného nebo kyselého jídla. Bolestmi žaludku těsně po jídle trpí také pacienti se syndromem dráždivého tračníku.
Jak si ulevit od bolesti žaludku po jídle?
Od akutních bolestí žaludku mohou pomoci kvalitní probiotika. Zkusit můžete také jedlou sodu ve formě prášku, která pomáhá zklidnit žaludek při překyselení.

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).