Pokud někdo rozumí "bramborákem" ten mikrovlnkový nekřupavý hnus, který nabízejí naši stánkaři a mnohé restaurace, tak se nedivím. Často to ani nemají z čerstvých brambor, ale z prášku. Takový doma dělaný bramborák z čerstvých brambor, českého česneku a majoránky ze zahrádky, to je jiný kafe...
Osobně mám radši variantu, která se možná jmenuje Krkonošské halušky. Recept bohužel přesně neznám. Ale jsou to také strouhané brambory, ovšem víc "tekuté", jenom s trochou vajíčka a soli. Vhodné je nechat to chvilku odpočinout - nejlepší jsou vždy ty poslední. Brambory nejlépe starší, z nových to skoro nejde.
Ale placky se musí dělat na rozpáleném litinovém plátu maštěném špekem napíchnutým na vidličce. Jakýkoliv jiný způsob to zabije ... ani nevím proč. Na teflonové pánvi, byť maštěné špekem to vůbec není ono.
Podávají se pomazané rozpuštěným máslem.