Názor k článku Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor od Lenka Krbcova - Pro základní orientaci, jak zjistit stáří brambor, slouží...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2012 12:05

    Lenka Krbcova

    Pro základní orientaci, jak zjistit stáří brambor, slouží povinné údaje uváděné na obalech, tedy „rané“, „pozdní“ a podobně. Někteří dodavatelé uvádějí i podrobnější členění, například polopozdní atd. Konkrétní stáří brambor však zjistit nelze…
    Pokud se týká účinků solaninu, pak jde o vysoce toxickou látku, která byla v minulosti spojována i s úmrtím dětí, avšak tyto informace se nepotvrdily. Každopádně jsou projevem otravy solaninem křeče a trávicí potíže, v extrémních případech i krvácení do žaludku, prvními projevy bývá obvykle zrychlený tep a opět v extrémních případech až ztráta vědomí.
    Za rizikovou dávku se považuje množství 590 gramů solaninu na kilogram tělesné hmotnosti, tuzemská legislativa připouští maximální limit 200 gramů, jak je i uvedeno v článku. Obvyklé koncentrace solaninu v bramborách prodávaných na našem trhu se pohybují od 20 do 150 miligramů na kilogram hlíz, podle typu odrůdy.
    Petr Havel

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).