Pro základní orientaci, jak zjistit stáří brambor, slouží povinné údaje uváděné na obalech, tedy „rané“, „pozdní“ a podobně. Někteří dodavatelé uvádějí i podrobnější členění, například polopozdní atd. Konkrétní stáří brambor však zjistit nelze…
Pokud se týká účinků solaninu, pak jde o vysoce toxickou látku, která byla v minulosti spojována i s úmrtím dětí, avšak tyto informace se nepotvrdily. Každopádně jsou projevem otravy solaninem křeče a trávicí potíže, v extrémních případech i krvácení do žaludku, prvními projevy bývá obvykle zrychlený tep a opět v extrémních případech až ztráta vědomí.
Za rizikovou dávku se považuje množství 590 gramů solaninu na kilogram tělesné hmotnosti, tuzemská legislativa připouští maximální limit 200 gramů, jak je i uvedeno v článku. Obvyklé koncentrace solaninu v bramborách prodávaných na našem trhu se pohybují od 20 do 150 miligramů na kilogram hlíz, podle typu odrůdy.
Petr Havel