Britská kuchyně je snad jediná, která nevydala svou vlastní kuchařskou knihu. Nebylo by to asi originální. Britská kuchyně si vždycky zakládala na kvalitě surovin, proto jediným (skoro) kořením byla sůl a pepř. Britové ohrnují nos např. nad indickou kuchyní,protože tolik koření, které přerazí mizernou kvalitu masa, oni nemají zapotřebí!! Ovšem globalizace se šíří i v Království a kvalita surovin klesá.
Za britske narodni jidlo se da povazovat Nedelni Roast to je pecene maso(kureci,jehneci,hovezi,veprove)s pecenymi bramborami a zeleninou (mrkev,petrzel,brokolice,kvetak )na medu s yorkshirskym puddingem.
(Peceny svitek z nesladkeho palacinkoveho testa).Pokrm se zaleva omackou z vypeceneho masa (gravy).Vyraz pro moucnik je v anglictine pudding.Pudding tedy neznamena kremovy zakusek z mleka a prasku tomu se totiz rika custard (cti kastrd).Custard se pouziva vetsinou k zalevani kolacu muze byt horky anebo i studeny. Napriklad jablkovy kolac jeste teply zality s custard a zmrzlinou je vynikajici.
Tradicni Fish and Chips je bezne jidlo rychleho obcerstveni asi jako jsou u nas langose nebo parek v rohliku.Britove rybu s hranolkami za narodni jidlo nepovazuji.
Dobre bezmase jidlo jsou taky Jacket potatoes.Brambory pecene v celku a ve slupce jsou uprostred nakrojeny.Po upeceni se plni ruznymi naplnemi (syr,tunak,fazole,anebo take zelny salat coleslaw)
Pridam jeste Shepperd's pie (Pastyruv kolac) mlete jehneci maso dusene na cibulce s primichanymi bilymi fazolemi v rajcatove omacce.Cele se to nalije do pekace.Na masovou smes se natre bramborova kase a zasype se syrem.Zapekame ve vyhrate troube.Nakonec se kraji jako kolac.Cottage pie(chalupnikuv kolac) pripravime podobne, kdyz pouzijeme hovezi mlete misto jehneciho masa.Stew with dumplings se da prirovnat k nasemu gulasi anebo Casseroles k dusenym masum na zelenine.A naslo by se urcite daleko vic podobnosti.
Ke znamym brunch breakfast klasickym teplym snidanim slanine s vejci se take muzou pridavat dalsi ingredience jako jsou:
klobasky ( veprove bile klobasy se zeleninou nebo jablky).Black pudding je neco jako prejt (jelito), hashbrown je podobny nasemu bramborovemu placku ,houby,fazole,smazena rajcata,cibule salat a dalsi cerstva zelenina.
Vydatne teple snidane se podavaji vetsinou o vikendu.
K palacinkam je vyborny golden sirup.A na tousty pomazanka s vytazkem z drozdi Marmite.Jedna z britskych vydanych kucharek se jmenuje ,,The Brittish food bible" Ja mam britskou kuchyni moc rada.