Záněty močových cest trpí převážně ženy, podle letošního průzkumu v České republice někdy prodělalo tento zánět 70 % žen a u 15 % se vrací opakovaně. Jde o nepříjemný a bolestivý problém, jehož léčba patří do rukou odborníků.
Více také: Zánět močového měchýře
Brusinky fungují protizánětlivě
Zejména při opakovaných a častých infekcích chce asi každý udělat maximum, aby vypuknutí zánětu zabránil. Pro prevenci jsou vhodné brusinky: „Brusinky obsahují látky, které preventivně působí proti zánětu ledvin a onemocnění močového měchýře a močových cest. Mají silné antibakteriální účinky a blokují uchycení bakterií. Je to přírodní protizánětlivý prostředek,“ řekl pro ČTK Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Uvedl, že prospěšné jsou čerstvé i sušené a vhodné jsou i extrakty a ovocné šťávy.
Pro zdravotní účely se využívají spíše americké či kanadské brusinky než evropské druhy. Již pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky nejenom potravinou, ale také lékem. Už před 300 lety užívali Indiáni bobule ke zmírňování bolestí a hojení ran. Dnes se americké brusinky často využívají právě k předcházení infekcí močových cest.
Jak ale Pavel Suchánek zdůrazňuje, nejde o lék, ale o potravinový doplněk, který je účinný pouze jako preventivní prostředek. „Pokud je člověk infekcí postižen, pouze borůvky či brusinky mu nepomohou. Léčivu se nevyrovnají. Mohou ale preventivně pomoci lidem náchylným k pravidelným infekcím močových cest,“ upozornil.
Producenti amerických brusinek vysvětlují tento efekt tím, že obsahují aktivní látky proantokyanidy (PAC), které pokryjí sliznice orgánů tenkým ochranným filmem a zabraňují tak usazování bakterií na jejich stěnách. Protože se bakterie nemohou usadit a množit, nemohou ani způsobovat záněty a jsou odplaveny pryč těla s močí. I když tímto způsobem fungují brusinkové PAC i v dutině ústní nebo v trávicím traktu, nejvíce jsou využívány právě pro močové cesty.
Brusinkám se přičítají i další příznivé účinky – pozitivní vliv mají na dásně, zpevňují stěny žaludeční sliznice a napomáhat by mohly i zdravému chodu srdce. Díky vysokému obsahu antioxidantů prý také chrání buňky před volnými radikály, způsobujícími arterosklerózu, revmatická onemocnění či ochabnutí organismu, uvádí ČTK.
Jak brusinky skladovat a zpracovat?
Čerstvé cranberries se sklízejí na polích v USA od září do listopadu a ve vybraných obchodech je můžete koupit od října do ledna i u nás. Výhodou čerstvých brusinek je, že kromě PAC obsahují také vitamín C, flavonoidy a polyfenoly, přírodní aktivní látky, jež působí jako velice silné antioxidanty.
Kvalitu si mohou brusinky dlouhodobě zachovat i v chlazeném či mrazeném stavu. V chladničce vydrží i několik týdnů a v mrazáku až celý rok. Brusinky pak stačí pouze rozmrazit a můžete je používat stejně jako čerstvé.
Sušené se pak hodí např. do müsli a jogurtu nebo k čerstvému ovoci. Na trhu najdete také brusinkový džus, nebo látky přímo ve formě doplňků stravy (například brusinkový koncentrát nebo kapsle).
V kuchyni jsou využívány do pečených dezertů. Spolu s kořením, jako je vanilka a skořice, se dávají do jablečných koláčů či muffinů z vlašských ořechů a krémových vaflí.
Díky lehké sladkosti a intenzivní ovocné chuti se v koktejlech kombinují s vodkou, rumem, likérem či šampaňským. V létě jsou pak dobrou ingrediencí pro dochucení minerální vody a šťávy.