Brutálně obarvený ananas neprošel přes inspekci

3. 3. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Potravinářská inspekce zakázala kandovaný ananas s třináctinásobně překročeným limitem pro barvivo SY.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vložila do evropského systému rychlého varování (RASFF) informaci o zjištění nebezpečné potraviny. Jedná se o sušené kandované ovoce „Ananas kostky – příchuť mango“ z Thajska. Inkriminovaná šarže byla označena datem minimální trvanlivosti do 31. 12. 2014.

Půl tuny barveného ananasu

Laboratoř SZPI u předmětného vzorku zjistila třináctinásobné překročení zákonného limitu pro obsah barviva E 110 – žluti SY. „Rozbor prokázal přítomnost barviva v koncentraci 132 mg/kg, přičemž maximální povolené množství je 10 mg/kg,“ informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Žluť SY patří mezi syntetická barviva a je podezřelá z toho, že například u citlivějších osob, alergiků, astmatiků ap. vyvolává zdravotní potíže.

K tématu: To je skandál: banán obsahuje 75 % vody a éčka

Dovozce do České republiky zakoupil pět set kilogramů závadné šarže od zahraničního partnera v Thajsku. Z půltunové zásilky dovozce 380 kg prodal dvěma výrobcům v Česku, zbývajících 120 kg zůstalo ve skladu. Ananas byl určen pro další výrobu potravin. „Vzhledem k tomu, že se závadnou šarži suroviny podařilo SZPI zajistit ve fázi výroby před uvedením hotové potraviny do tržní sítě, spotřebitelé nebyli ohroženi,“ řekl mluvčí.

Sušené ovoce bez barviv? Jde to

Sušené ovoce bývá pravidelným nálezem inspektorů, s oblibou si na něm pochutnávají různí škůdci. V této kategorii je také často odhaleným prohřeškem vydávání proslazeného ovoce za sušené. Jde o klamání spotřebitele, prodejce vydělá na rozdílných celních sazbách.

Problémem mohou být jako v uvedeném případě přídatné látky. Přitom jejich použití není nutné. O tom, jak se zpracovává a chutná sušené ovoce bez zbytečných aditiv, se dočtete již tento týden na Vitalia.cz.

Čtěte dále: Sušené ovoce ze supermarketů je plné roztočů
Galerie: Obchody opakovaně prodávají nebezpečné ořechy a datle

Zdroj: TZ SZPI

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).