Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se průběžně věnuje kontrole jakosti a bezpečnosti sortimentu bubble tea. Pozornost inspektoři věnují nejen prodávaným nápojům, ale i ingrediencím pro jejich výrobu.
Galerie: Problémové bubble tea
Při kontrole v provozovně Bubble Tea Elephant v Novém Jičíně inspektoři SZPI zjistili nevyhovující nápoj označený jako SIRUP BEZ CHEMICKÝCH BARVIV MANGO 30 ml + ZELENÝ JASMÍNOVÝ ČAJ 370 ml. „Přestože informace umístěná v provozovně jasně informovala spotřebitele, že se jedná o nápoj ze sirupu bez chemických barviv, laboratorní rozbor SZPI zde prokázal přítomnost látky tartrazin, žlutého barviva známého i pod označením E 102,“ uvádí mluvčí Pavel Kopřiva.
Dále inspektoři v provozovně odebrali k analýze ingredienci k přípravě bubble tea označenou jako KULIČKY BEZ CHEMICKÝCH BARVIV JAHODA. I zde laboratorní rozbor prokázal přítomnost barviva – allura červeň – E 129.
Nabízením nápojů s označením „bez chemických barviv“, přičemž v hodnoceném nápoji a surovině k přípravě nápoje byla barviva prokazatelně přítomna, provozovatel porušil evropské nařízení k označování potravin. Potravinářská inspekce uložila provozovateli, aby označení nápojů uvedl do souladu s požadavky zákona, a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty.
Inspekce již loni v říjnu zadržela tři a půl tuny nebezpečných želé kuliček pro přípravu bubble tea.
Zdroj: SZPI