Bůčková pomazánka je klenot rodinné firmy

6. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Regionální potravina
Petr Mančík proměnil koníčka v živnost. Vyučený kovář a bývalý řidič kamionu vždy rád připravoval pomazánky a masové speciality pro své blízké. Nyní je profesionálním výrobcem oceňovaných pomazánek, paštik a trhaného masa.

Rodinná firma Výrobky od Zrcadla, kterou Petr Mančík převzal před pouhými dvěma lety od původních majitelů, již dokázala svými produkty oslovit mnoho mlsných jazýčků. A také porotce Regionální potraviny v Ústeckém kraji, kteří udělili toto ocenění za rok 2021 jeho delikátní Bůčkové pomazánce a výrobce zařadili do seriálu Příběhy regionálních potravin.

Neváhal jsem ani minutu, říká bývalý kamioňák

Petr Mančík, majitel rodinné firmy Výrobky od Zrcadla, bydlí se svou rodinou v Mostě, ale pochází z vesnice na jihu Moravy. Když končil základní školu, byli potřeba kováři. Proto se jím vyučil. Jenže po převratu byla zavřena většina JZD, proto sice kovařinu umí, ale nikdy se jí nevěnoval. Život mu přihrál do cesty povolání řidiče kamionu, kterým se stal na více než dvacet let.

„Postupem času jsem už cítil, že mi chybí rodina. Být kamioňákem je spíše pro mladé, anebo pro ty, kteří od rodiny utíkají, což nebyl můj případ. Navíc jsem vždycky rád připravoval pro své blízké různé pomazánky a masové speciality. Proto, když se na internetu na začátku roku 2020 objevila nabídka pokračovat v zavedené rodinné firmě v oblasti gastronomie, neváhal jsem snad ani minutu. Dokonce mě v tom podpořila i manželka, která mi fandí a všemožně mi pomáhá,“ přibližuje své začátky v podnikání Petr Mančík.

Výrobky od Zrcadla vytěžují svého majitele na 110 %, s čímž ovšem počítal. Vstává v půl čtvrté ráno, aby byl v pět ráno v Libochovicích na jatkách a vyzvedl si maso. Než přijdou manželka a tchán se ženou, kteří mu vypomáhají, musí být maso už propečené, aby se rovnou mohlo začít vyrábět.

Tak dobré, jako ve vzpomínkách z dětství

„Mou srdeční záležitostí je krůtí maso s vejci. Jako dítě jsem jezdil k babičce na prázdniny, která mi kupovala tuto pochoutku. Bohužel nyní už nekoupíte nikde tak dobré, jak si pamatuji z dětství. Byla to pro mě výzva. Trvalo mi čtvrt roku, než jsem přišel na tu správnou chuť,“ vzpomíná s lehkou nostalgií Petr Mančík.

Mezi zákazníky jdou nejvíce na odbyt trhaná masa, bůčková a škvarková pomazánka, ale i masa ve vlastní šťávě.

Nejnovější chloubou je poctivá Masová topinková pomazánka s pečenou zeleninou. Pozornost si ovšem zasluhují také paštiky, které jsou u nás naprostým unikátem.

„Naše paštiky si většinou zamilují i ti, kteří tvrdí, že je rádi nemají. Protože do nich dávám žervé místo másla, sádla nebo smetany, nejsou tolik tučné. Jezdím si pro něj do hor k farmářům. Díky tomu je paštika nejen dobře roztíratelná, ale obsahuje i více bílkovin. Proto si je často kupují i sportovci.“

Ruční práce, známý původ surovin, žádné konzervanty

Základem dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. To si moc dobře uvědomuje i Petr Mančík. Pečlivě vybíral ideálně mezi lokálními dodavateli masa vepřového, kuřecího a krůtího. Tedy druhů, které dává do svých lahůdek.

„Vepřové kupuji z Libochovických jatek, kam dodávají malí chovatelé, kteří nemají rádi prasata jenom na talíři, ale i živá. Krmí je mlátem, což už se v dnešní době jen tak nevidí. Věřím, že tohle krmení se musí do kvality a chutě masa promítnout. Kuřecí maso kupuji v Údlicích u Chomutova v drůbežárně, která je sice větší, ale kvalitní.“

Všechny delikatesy se vyrábí ručně a většinou se dochucují pouze solí, aby nebyla potlačena chuť kvalitního masa. Některé tradiční receptury odkoupila firma od původních majitelů, pár z nich si ještě inovovala a ostatní jsou výsledkem kulinárního umění vyučeného kováře.

Klenotem je Bůčková pomazánka, výhra přinesla více zákazníků

Přestože se gastronomii Petr Mančík nevěnuje dlouho, jeho práce začala brzy sklízet plody. V roce 2021 se svou delikátní Bůčkovou pomazánkou získal ocenění Regionální potravina v Ústeckém kraji. Vyrábí se ručně z vybraných částí vepřového boku. Dochucuje se pouze solí, pepřem, cibulí a hořčicí.

„Do Bůčkové pomazánky dávám bůček. Vím, odkud je, skoro bych až řekl, že má své jméno. Ocenění Regionální potravina nás hodně zviditelnilo. Od té chvíle se nám zákaznická základna rozrostla. Získali jsme prestiž, a také jsme díky tomu zváni na různé trhy a podobné akce, což rozhodně stojí za to,“ říká Petr Mančík.

Dále se firmě podařilo navázat spolupráci s internetovým tržištěm Scuk, který je plný potravin od lokálních pěstitelů, farmářů a výrobců. Nakupují zde také foodbloggeři a porovnávají stejný produkt od více výrobců. Úspěchem Výrobků od Zrcadla je výhra za nejlepší chuť mezi škvarkovými pomazánkami.

Cíl? Zdvojnásobit výrobu, ale zachovat jedinečnou kvalitu

Rodinná firma Výrobky od Zrcadla je sice malá, ale určitě nechce stagnovat.

„Byl bych rád, kdyby se mi dařilo zachovávat poctivou kvalitu našich výrobků. Nechci nic šidit, to by byl pro mě začátek konce. Také bych si přál navýšit výrobu zhruba dvojnásobně. K tomu ovšem potřebuji zaměstnance, které si snad budu brzy moct dovolit. Zůstaneme samozřejmě u rodiny, tchána už jsem naučil na své chutě, mohu se na něj plně spolehnout. A já bych se pak mohl více věnovat prodeji a vymýšlet další lákavé výrobky,“ dodává Petr Mančík.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).