Problémem není jen nadměrná konzumace cukru, ale také skladba těch cukrů. Nadměrné množství fruktózy, které potravinářský průmysl nepřirozeně cpe do každého člověka, způsobují jednak přetěžování jater, jednak množení špatné mikroflóry a kvasinek ve střevech.
Tělo nepočítalo s enormním množstvím fruktózy, a v přirozené stravě byste nikdy takového množství dnes a denně nedosáhl, jako potravinářský průmysl do těla rve megadávkami fruktózy, glukózo-fruktózového sirupu, a vlastně i sacharózy. Proto nemá regulační mechanismus na rozdíl od glukózy, proto přetěžuje játra, proto přebytek fruktózy pouští nezpracovaný do střev, kde krmí breberky ve střevech.
Čím složitější sacharid, tím pro tělo lépe. Tělo lépe rozloží uvolněnou energii a nedosahuje pak hladina cukru zbytečných peeků a extrémů.
A jen tak mimochodem, cukr fruktóza také způsobuje nemoc zvanou dna, protože v metabolické dráze zpracování fruktózy vzniká mimo jiné kyselina močová.
Takže na skladbě cukrů setsakra záleží.