Jak uz se tu psalo, tak ceske potraviny zabijely uz pred desitkami let (zeptejte se treba sveho lekare na gastru na rizikove faktory rakoviny slinivky brisni, mozna se budete divit ;-) ).
To co se prodava pod nazvem "potraviny" dneska uz je ale opravdu masova vrazda. Z prumernych potravin uz se da vybrat mozna 1-3 potraviny, dve jsou z mleka a treti je ryze.
Temi dvemi mlecnymi jsou posledni ceske tvarohy a syr Cottage (pokud nenarazite na smecko).
To je taky duvod, proc jsem nekdy pred pul rokem rekl, ze do hyperaku uz nikdy nevkrocim, zatim se to da.
Pecivo kupuju v pekarne na ruzku, kde si ho pecou sami (za chleba sice dam 45, ale je to uplne neco jinyho), ryby beru ze spec rybarny a k tomu kupuju vegetariansky vyrobky, ktere maji vic bilkovin, nez cokoli jineho (prevazne tofu).
A nerikejte mi ze na to nemate, kdyz si misto 5 rohliku ze kterych Vase telo nema ani ň koupite za stejnou cenu jeden cottage syr, nic na tom netratite.
Bohuzel se pod toto musim podepsat. Jsem prumerne chudej cech a stal jsem se kytkozroutem aniz bych to nejak planoval.
Zacalo to sizenym, cim dal vice hnusnym masem v supermarketu. Uz i ty mrazeny kureci rizky jsou propastnej rozdil narozdil od zdroje na vesnici.
Hovezi a veprove, nedejboze mlete uz vubec nema cenu komentovat.
Na strahovskych kolejich jsme zcela bezne jedli kocici konzervy a chutnaly lip. Paradoxne je zradlo pro mazlicky uz dnes mozna mene sizene - vychazim z predpokladu ktery vam potvrdi kazdy doktor, totiz ze clovek snese vice jedu nez kun, natoz kocka.
V marketech to uz zacina lezt i do syru - pomalu se neda koupit normalni eidam, ale jen jakasi patlanina ze suseneho mleka a aroma z polska - jehoz uzena verze vlastne uzena vubec neni, jen obohacena o dalsi aroma.
Pan poradce zda-se ale preci jen neni potravinar.
To narazim predevsim na nesmysly o HFCS. Fruktoza je cukr ve veskerem sladkem ovoci, proboha, jsou ty pomerance taky jedovate?!
A co je to kurvadrat odpadkova strava? Rychle obcerstveni jest hnuj, to ok, ale o skodlivosti slanych buraku a popcornu bych se prel.
Přesně to oba píšete,i Michal: dá se vybrat čím dál míň. Mě vyděsil všudypřítomný mléčný prášek ve složení -tak jsem si dala 2+2 dohromady, že je v tom melamin-protože jsem vyzvracela i sušenky a zmrzlinu.(Nejspíš je i v těch sýrech). Takže jíst co možná čerstvé potraviny co možná nejmíň dotčené lidskou rukou a technologiemi:to může být i lékem: protože věřím tomu, že přibývá nemocí díky přechemizované a přeměněné potravě. Nemoci jsou velký byznys a na nemocných parazituje a dobře si žije tolik institucí!
Potraviny se šmelily vždycky, za minulého režimu to navíc bylo stylem „buď tohle nebo nic“, co na tom, že oficiálně jste měli dostat libové maso, když prostě nebylo.
I v hypermarketu se dá vybrat, ale je potřeba vybírat podle složení a ne podle ceny (a už vůbec ne podle slevy, která je většinou z ceny, za kterou se to nikdy neprodávalo, ale kterou by si tak ten obchod představoval). Zásadní je vyhýbat se kukuřičnému a bramborovému škrobu ve chlebu a masu (ano, brambory jsou běžně i tam!), rostlinným tukům v mléčných produktech (hlavně sýrech a jogurtech) a sladidlům všude tam, kde má být jen cukr, protože to je takové poznávací znamení nekvalitních potravin a další náhražky se na to už jen nabalují. Tím se vám sice výběr hodně zúží, ale zase tak hrozné to není a poslední dobou pozoruji, jak se i u nás začínají stále více objevovat drahé potraviny, které znám z Německa, třeba sýr Leerdammer nebo plechovky s liči.