Čokoládu a kakao mám opravdu rád, ALE...
V Česku, běžně dostupné kvalitní kakao je "Holadské kakao". Je ho několik kvalit, ale v poslední době se zdá že už se v obchodech vyskytují jen dvě až tři kvality. I u toho nejkvalitnějšího je uvedeno, že dnes obsahuje lecitin a jedná se o kakao se sníženým obsahem tuku (poslední dva až tři roky se pro jistotu neuvádí o kolik). Toto kakao dnes běžně stojí přes 30 Kč/100 gr.
Co se čokolády týká, tak češi by toto slovo neměli brát vůbec do úst. To co české čokoládovny produkují je čokoláda jen ve zlomku procent a ta se často do obchodů vůbec nedostane. Schválně si všimněte jak malým a rozmazaným písmem orion píše obsah kakaové hmoty. U jeho hořké čokolády (ne na vaření) nebýval uveden vůbec (možná se to změnilo, nevím, jejich čokoládu nekupuji).
Přitom například němci k nám dováží svoji čokoládu, která je mnohem kvalitnější a někdy i levnější než česká. Toto platilo ještě loni, letos to kvůli trvajícím mnohačetným problémům s kakaem může být jinak.
A ještě jedna věc. Kdybyste udělal v Česku průzkum kolik lidí někdy okusilo opravdovou čokoládu (60-90% kakaové hmoty) moc by jich nebylo. Kolik si ji kupuje opakovaně, těch je ještě míň.
Já vždy když vidím, když si děti vybírají ty kinder cosi, co znají z reklamy tak pláči. Navíc to znamená ohrožení (nebo další zdražování - cena musí být přiměřená) kvalitní čokolády a hlavně kakaa (tuto základní surovinu cením více jak hotovou čokoládu) do budoucna...