Jsem dlouholetý příznivec burčáku, každý rok ho vypiji několik litrů.
U nás na Moravě se říká, že člověk má vypít aspoň tolik kolik má krve. Tedy 5 litrů.
Je fakt, že si pamatuji doby kdy vinař (člověk vyrábějící víno) nechápal co na tom burčáku mám, že mám radši počkat na mladé víno. Mladé víno mám, podobně jako burčák, rád i proto že je nezasířené.
Dnes je mladé víno i burčák běžnou součástí nabídky každého pořádného vinaře. Normální vinař si za burčák nikdy neřekne více než 40-45 Kč, záleží na roce (třeba loni byl u leckoho dražší, za 45 Kč). Ten patok co nabízí u supermarketů za 60-100 Kč bych nikdy nepil...
**
Jabčák také není špatný, zvláště když ho někdo umí udělat aby chutnal jako burčák. Výborná je mimochodem i čerstvá jablečná šťáva.
Jen tak mimochodem. Chemie ve víně je čím dál méně, ale v poslední době mám problém s kontrolou chemie používané přímo na vinicích.
Abyste rozuměli, hrozny (víno) je pravděpodobně nejvíce chemizovaná rostlina na světě. Obávám se že brzy by mohl být jabčák zdraví prospěšnější než burčák.
Pane kolego, máte naprostou pravdu. Aby u nás (jsem z Hodonína), mohla být vůbec řeč o nějaké úrodě hroznů, jsou ty rostliny doslova napumpovány chemickými postřiky. Můj kamarád byl vloni v Chile, součástí cesty byla i exkurze na vinicích v regionu Aconcagua a byl téměř šokován. Vůbec tam totiž nepoužívají žádnou chemii !!! A to naprostá většina vinařů v Česku ohrnuje nos nad levnými víny z Chile, prodávanými v Kauflandu, přitom kvalita těchto vín je aspoň ze zdravotního a také ekologického a bio hlediska nesrovnatelně výš, než kvalita vín tuzemských.
To jsou neuveritelne nesmysly. Nesmite hodnotit domaci vina jen podle "prumyslovych" velkovyroben, ktere stejne vetsinou podvadi a dovazi i kdejaky humus (viz nalezy SZPI u leta znamych odpadu jako Templari, Vinium apod.).
U nas existuje plno vinaru, kteri pouzivaji chemii v minimalne mozne mire (neplest s "modnim" bio) , akorat pro ne musite jinam nez do hypermarketu :-)
Nechci vám brát iluze, ale pokud chce mít vinař v ČR a tedy i na Moravě, úrodu hroznů, musí ji chránit postřiky. Běžný vinař stříká vinohrad minimálně 6 krát!!! Jinak spláče nad úrodou. Pokud se týká Templářů, Vinia apod., nedováží se "humus", jak uvádíte, ale pouze kvalitní mošt o vysoké cukernatosti, který se ovšem v rozporu s našimi předpisy míchá s naším ne tak sladkým moštem a výsledný produkt se vydává za 100% české /moravské/ víno. Jak jinak by mohla být prodávána mělnická Ludmila, když v nedávné době se skoro nic neurodilo, protože vinice byly napadeny plísní a přesto byla Ludmila expedována v nezmenšeném množství? A stejné postupy se praktikují i v ostatních vinařských závodech - viz např. zmiňované Vinium.
By mne zajimalo, proc je v Cechach )v Praze) burcak kalna tekutina nevalne chuti a se spinavou penou, kterou by clovek cekal nekde na jezu obzvlast znecistene reky, a po ktere se clovek pul dne neutrhne ze zachoda, zatimco nemecky federweißer je temer ciry, sladky a clovek se pro zmenu nemuze utrhnout od sklenicky a prujem nema ani po vetsim mnozstvi. Mam dojem, ze by cesti producenti ci prodejci zaslouzili poradne profackovat a organi hygienicke kontroly by zaslouzili ten nerad pit denne v mnozstvi alespon pul litru, idealne bez moznosti navstivit zachod.
P.S.: Redakce, krucinal, proc se zase nemuzu prihlasit?