Jsem dlouholetý příznivec burčáku, každý rok ho vypiji několik litrů.
U nás na Moravě se říká, že člověk má vypít aspoň tolik kolik má krve. Tedy 5 litrů.
Je fakt, že si pamatuji doby kdy vinař (člověk vyrábějící víno) nechápal co na tom burčáku mám, že mám radši počkat na mladé víno. Mladé víno mám, podobně jako burčák, rád i proto že je nezasířené.
Dnes je mladé víno i burčák běžnou součástí nabídky každého pořádného vinaře. Normální vinař si za burčák nikdy neřekne více než 40-45 Kč, záleží na roce (třeba loni byl u leckoho dražší, za 45 Kč). Ten patok co nabízí u supermarketů za 60-100 Kč bych nikdy nepil...
**
Jabčák také není špatný, zvláště když ho někdo umí udělat aby chutnal jako burčák. Výborná je mimochodem i čerstvá jablečná šťáva.
Jen tak mimochodem. Chemie ve víně je čím dál méně, ale v poslední době mám problém s kontrolou chemie používané přímo na vinicích.
Abyste rozuměli, hrozny (víno) je pravděpodobně nejvíce chemizovaná rostlina na světě. Obávám se že brzy by mohl být jabčák zdraví prospěšnější než burčák.