Názor k článku Burčák - pravý, nebo falešný? Aneb mléko starců a paragrafy od Muška jenom vinná - Jsem dlouholetý příznivec burčáku, každý rok ho vypiji...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 9. 2011 20:39

    Muška jenom vinná (neregistrovaný)

    Jsem dlouholetý příznivec burčáku, každý rok ho vypiji několik litrů.

    U nás na Moravě se říká, že člověk má vypít aspoň tolik kolik má krve. Tedy 5 litrů.

    Je fakt, že si pamatuji doby kdy vinař (člověk vyrábějící víno) nechápal co na tom burčáku mám, že mám radši počkat na mladé víno. Mladé víno mám, podobně jako burčák, rád i proto že je nezasířené.

    Dnes je mladé víno i burčák běžnou součástí nabídky každého pořádného vinaře. Normální vinař si za burčák nikdy neřekne více než 40-45 Kč, záleží na roce (třeba loni byl u leckoho dražší, za 45 Kč). Ten patok co nabízí u supermarketů za 60-100 Kč bych nikdy nepil...

    **
    Jabčák také není špatný, zvláště když ho někdo umí udělat aby chutnal jako burčák. Výborná je mimochodem i čerstvá jablečná šťáva.

    Jen tak mimochodem. Chemie ve víně je čím dál méně, ale v poslední době mám problém s kontrolou chemie používané přímo na vinicích.
    Abyste rozuměli, hrozny (víno) je pravděpodobně nejvíce chemizovaná rostlina na světě. Obávám se že brzy by mohl být jabčák zdraví prospěšnější než burčák.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).