Tak jsem náhodně našel (na iTescu) polévku chřestovou krémovou Knorr. Bez glutamátu, obsahující zeleninu a bylinky, bez konzervačních látek..
Složení:
chřest bílý 6,7%,
zelený 1,8%.
Pažitka 0,2%
Zbytek tvoří:
mouka,
bramborový škrob,
sůl s jodem,
sůl,
fruktóza,
laktóza,
maltodextrin (glukóza),
kvasničný extrakt apod.
Mouka, škrob, sůl, cukry, glutamán a 8,7 % zeleniny....
Docela by mne zajímalo, jak se vlastně tato procenta počítají u sušené potraviny... Jestli z objemu před sušením anebo až z výsledku. Ono je to totiž zásadní - zatímco mouka a třeba sůl zůstane prakticky beze změny, tak naopak zelenina nebo třeba "knedlíček" v knedlíčkové polévce se scvrkne možná i na desetinu, při vaření ale zase vodu přijme. Jinými slovy 8% sušené zeleniny ve směsi nemusí být zas tak málo, ale kdoví jak se to udává.
Když mi dojde zelenina do polívky mražená, kupuji takovou sušenou lisovanou kostku kořenové zeleniny bez soli. Když ji dám vařit, zvětší svůj obsah max 2. Celá kostka má 50g (t.j. jako celá polévka Knorr) a dávám ji do hrnce tak 1,2l. Že by měl vývar z takového množství výraznou chuť, to říct nemůžu. A nemyslím si, že by by to bylo tím, že výrobci oné kostky (je z Polska), na rozdíl od Knorra používali chuťově nevýraznou zeleninu.