Názor k článku Bylinkový speciál: Černý bez od Lezu z bezu - Tento seriál není úplně špatný. Možná by to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 6. 2013 12:20

    Lezu z bezu (neregistrovaný)

    Tento seriál není úplně špatný. Možná by to ale chtělo uvádět i jiné zdroje informací, nebo si dát trochu více práce.

    Já si například myslím, že je vhodné zdůraznit, že květy obsahují také značné množství rutinu, organických kyselin, cukrů. V bezinkách je pak ještě významné množství vitamínu C.

    Co se týká jedovatosti, je to individuální. Lžička již částečně překvašených, nebo nedostatečně přepečených, bezinek mne dokáže spolehlivě odrovnat - nejde jen o rozdráždění nervů žaludku, ale i hlavy (máte závratě a umíráte). Naopak jeden až dva listy se mnou vůbec nehnou. Pokud ale budu z květů získávat sirup a chtěl bych tuto hmotu okoštovat/kon­zumovat, mohou mne zelené části květů přiotrávit.

    Víno jsem neupravoval, ale vzhledem ke krátkodobému působení nepředpokládám prostup oněch látek působících svíravě.

    Neznám nikoho kdo by vyzkoušel bezinkový ocet (květy naložené v octu), ale marmeládu letos možná zkusím.

    Co se sběru obecně týká. Druhů je mnoho, záleží možná i na půde. Proto vždy jdu a trhám od každého keře něco. Zde bych od článku právě očkával, že upozorní na chebdí, které je opravdu jedovaté. Trhat vše jen z jednoho keře, jímž bude chebdí, by nemuselo dobře dopadnout.

    Detail květu bezu černého
    Detail květu bezu chebdí

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).