Kerblík třebule patří do čeledi miříkovitých. Jedná se o jednoletou bylinku, která roste také ve volné přírodě v plané verzi. Možná jste si jí zatím nevšimli a nevíte, jak vypadá. Vzhled listů trošku připomíná rozrostlejší petržel, může mít také kadeřavé listy, podobné kadeřavé petrželce. Nepleťte si jej s kerblíkem lesním, který se nekonzumuje. Kerblík pochází ze Středomoří a je také znám pouze pod názvem třebule.
Využití v kuchyni
Kerblík patří mezi chuťově jemnější bylinky, jako je např. pažitka nebo estragon. Chutí estragon lehce připomíná, chutná také po petrželce a sladce po anýzu. Výborně se hodí ke středomořské kuchyni. Využití najde převážně ve francouzské kuchyni. Používá se při přípravě ryb, vegetariánských pokrmů, polévek, dodá chuť smetanovým omáčkám i dušené mrkvi. Můžete ho použít také na pečené brambory. Vyzkoušejte ho do domácí sekané či karbanátků, takto ochucené mleté maso (spolu s dalšími ingrediencemi) je výborné na gril, jako základ do domácích, letních hamburgerů.
Kerblík můžete používat také na ozdobu chlebíčků či jednohubek. Mějte však na paměti, že ho v pokrmech přehluší výraznější bylinky. Nepoužívejte ho třeba s majoránkou nebo rozmarýnem, tak si jeho chuť ani vůni nevychutnáte. Kerblík přidávejte do pokrmů až na poslední chvíli, také vařením ztrácí svou chuť. Vyzkoušejte třeba vajíčkovou pomazánku s tuňákem, pórkem a čerstvě nasekaným kerblíkem. Pro děti a sportovce připravte lehkou pomazánku z tvarohu a čerstvě nasekaného kerblíku, namazanou na krekry.
Jak pěstovat kerblík
Kerblík pěstujeme jako jednoletou rostlinu. Ve vaší bylinkové zahrádce si najde své místo ve stinné části, kde doroste do výšky až 30 cm. Kerblík vysévejte na záhon postupně od dubna až do září. Vyhovuje mu lehká a propustná půda, při pěstování v květináči však nezapomeňte na dostatečnou drenážní vrstvu a dodržujte pravidelnou zálivku. Kerblík pěstovaný v polostínu bude mít výraznější aroma i chuť než kerblík pěstovaný na slunci. Můžete jej sklízet již měsíc, měsíc a půl po výsevu a to opakovaně s časovými rozestupy. Jakmile jednu rostlinku sklidíte, můžete přejít na další. Kerblík, který vysejete až v září, přezimuje a brzy na jaře vytvoří bohaté čerstvé listy, které můžete ihned sklízet.
Kdy sklízet a jak uchovat
Sklízejte pouze mladé a čerstvé lístky, nejlépe k okamžité spotřebě. Jakmile rostlina vykvete, již lístky nesbírejte. Kerblík uchovejte zmrazením, tak si ponechá výraznou chuť i aroma. Sušením se tato bylinka znehodnocuje, její aroma i chuť se vytratí.
Babské rady
Kerblík byl dříve hojně využívanou bylinkou v tradiční kuchyni. Patřil mezi první jarní bylinky poskytující vitamín C. Pěstovaný v květináči za oknem nahrazoval v zimě čerstvou petrželku. Jeho použití bylo všude tam, kde se používala nať petrželky. Odvar připravený z kerblíku se nanášel na vatové tampónky a přikládal na oči, kterým přinášel úlevu. Čaj připravený z kerblíku čistí krev, čímž zlepšuje krevní oběh. Pleťová maska vyrobená z bílého jogurtu a kerblíku zjemňuje pokožku, působí proti unavené pleti a vyhlazuje vrásky.
Léčivé účinky
Kerblík obsahuje velké množství vitamínu C, železo a hořčík. Listy kerblíku v pokrmech podporují správné trávení. Můžete si z něj připravit čaj na žaludeční obtíže, pomáhá také při zánětech močového ústrojí či ledvin. Působí močopudně a podporuje snadnější vylučování. Je vhodný při redukčních dietách, detoxikuje organismus a jeho konzumace se doporučuje lidem s vysokým krevním tlakem.