Levandule lékařská patří do čeledi hluchavkovitých a také mezi nejkrásnější bylinky s všestranným využitím. Její motiv se objevuje na všem, co spadá do stylu „à la Provence“. Můžete mít krásné venkovní posezení obklopené trsy této fialkové krásky, k tomu mít stylové hrnečky či prostírání a lavičku s patinou. Tato rostlinka pochází původem ze Středomoří. Byla známa již za starého Říma, kde byla hojně využívána v aromakoupelích. Dnes se hojně využívá v kosmetickém průmyslu, při výrobě mýdel, parfémů a vonných esencí.
Využití v kuchyni
V kuchyni nemá levandule až takové využití. Bude spíše nevšední bylinkou, kterou můžete ovonět tradičnější pokrmy. Zkuste sušenou přidat do bábovky, sušenek nebo muffinů, které běžně pečete. Na várku těsta dejte jednu až dvě lžíce sušených květů. Můžete vyzkoušet levandulový čaj nebo limonádu, ať již z čerstvé nebo sušené levandule. Snítka levandule příjemně provoní bylinkový čaj. Možná si tak přidáváte snítku mateřídoušky, zkuste změnu a budete mile překvapeni pikantní chutí a vůní. Levandule je někdy součástí provensálského koření, ale může být i složkou ochucených medů, zmrzlin, dezertů, či ve formě kandovaného ovoce.
Jak pěstovat levanduli
Levanduli vyberte slunné místo na vaší zahradě, které bude chráněné před větrem. Než ji vysejete, záhon povápněte a dobře zryjte, aby byla půda lehká a propustná. Levanduli zalévejte vždy ke kořenům, nikdy na květy. Hnojte pouze rostlinu, kterou pěstujete na okrasu. Tu, kterou budete sklízet, nepřihnojujte chemickými hnojivy. Při pěstování v truhlíku nezapomeňte na drenážní vrstvu, substrát můžete lehce smíchat s říčním pískem. Levanduli přihnojujte hnojivy na květ, živiny z menšího množství substrátu v květináči či truhlíku se rychleji vyčerpají. Takto osázené truhlíky vypadají báječně, dodají nevšední vzhled vašemu okennímu parapetu.
Kdy sklízet a jak uchovat
Levanduli sklízíme buďto celou nebo jen její květy. Sušíme ji zavěšenou ve svazečcích směrem dolů na stinném a dobře větraném místě. Nesušíme na plném slunci. Tuto levanduli můžeme použít jako dekoraci, do vonných polštářků, k zavěšení do šatníku, při výrobě koupelových solí a olejů apod. Na přípravu čaje a do pokrmů můžete posbírat a nasušit pouze květy levandule. Ty by neměly být plně rozvité. Po odkvětu nebo po sklizni všech květů rostlinku zkraťte o jednu třetinu. Levandule se vám tak více rozroste.
Babské rady
Levandule byla bylinkou, která tišila bolest hlavy a přidávala se do vonných polštářků pro klidný spánek. Umístěná v pokoji čistila vzduch, její aroma ho příjemně provonělo. Levandule je důležitou součástí aromaterapie, přidává se do vonných koupelí ve formě vonný esencí, solí, svíček, apod. Navozuje příjemné uklidňující pocity a relaxaci, zlepšuje dýchání, zklidňuje organismus, povzbuzuje mysl k pozitivnímu myšlení. Zavěšená ve skříni odpuzuje šatní moly.
Léčivé účinky
Levanduli užívejte při migrénách, nespavosti, podrážděnosti, při rozčilení, nervovém oslabení a také při bušení srdce ze stresových situací. Tlumí a zklidňuje organismus, je účinná proti závratím, pomáhá ke správné činnosti žaludku a střev. Ve formě masážního oleje zmírňuje bolesti svalů a revmatické bolesti. Levandulové tinktury používejte na špatně hojící se rány, popáleniny a záněty kůže, odvar z levandule vám pomůže při menstruačních bolestech. S levandulí to nepřehánějte, nejedná se o bylinku, kterou můžete užívat preventivně. Provoňte si byt, ale s léčbou začínejte, až když je to potřeba.