Majoránka zahradní je léčivka, kterou používali již staří Římané, Řekové a Egypťané. Je to jednoletá, v některých případech i dvouletá bylinka s příjemnou vůní, která dorůstá do výšky asi 40 cm. V úžlabinách listů má husté střapce, které jsou tvořeny malými bílými květy, plody jsou tvrdé a dozrávají pouze v teplejších oblastech.
Majoránka má protizánětlivé a desinfekční účinky, proto se používá také jako kloktadlo, pro obklady a koupele
Využití v kuchyni
Jelikož majoránka neztrácí své aroma, je v kuchyni využívána jak čerstvá, tak sušená jako koření k dochucování polévek, omáček, jídel z masa, zvěřiny a jater. Jelikož podporuje trávení, přidává se i do luštěninových pokrmů a tučných jídel. Ovšem oceníte ji také ve vaječných a zeleninových salátech. Dobře se kombinuje s ostatním kořením, jako je například tymián.
Jak si majoránku vypěstovat doma
Pro pěstování majoránky zvolte teplé stanoviště, chráněné před severním větrem. Semínka zasejte koncem dubna na záhonek na povrch půdy a jemně zasypte zeminou, od půlky května můžete vysazovat i již předpěstované sazeničky ve sponu 20×15 cm po dvou až třech rostlinkách. Záhon občas okopejte a proplejte, na podzim ji můžete klidně přesadit do truhlíku, abyste měli i přes zimu neustále čerstvou majoránku po ruce.
Pokud chcete pěstovat majoránku v bylinkových nádobách nebo truhlících na balkóně či za oknem, můžete ji začít vysévat už koncem ledna. Pak už to chce jen trochu trpělivosti, protože majoránka potřebuje k růstu poměrně dost času. Půda by měla být bohatá na živiny, proto ji často hnojte organickými hnojivy a dodržujte přiměřenou zálivku, přičemž dávejte pozor na její přemokření.
Kdy sklízet
Ke sklizni jsou připraveny rostlinky o výšce zhruba 5 až 6 cm. Sestřihávejte je pravidelně asi 2 až 3 cm od země, vždy ještě před tím, než nať rozkvete, protože jinak ztrácí své aroma. Při pěstování na záhoně sklizeň ukončete v září, aby byla majoránka schopna překonat mrazíky.
Jak majoránku uchovávat
Jak již bylo řečeno, majoránku můžete používat jak čerstvou, tak i sušenou. Pokud si tedy chcete majoránku uchovat, je nať nejlepší sušit ve stínu, pokud použijete umělé teplo, nepřekračujte teplotu 40 °C. Skladování sušené majoránky je nejvhodnější v dobře uzavřených nádobách, vydrží vám tak i několik měsíců.
Léčivé účinky
Majoránka je účinná na střevní koliku a průjmy, pomáhá také při nadýmání a nachlazení. Je močopudná a potopudná, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a napomáhá tak k lepšímu trávení, zároveň zvyšuje tvorbu žluči a zklidňuje zažívání. Je protizánětlivá a desinfekční, proto se používá také jako kloktadlo, pro obklady a koupele, například k léčbě ekzémů a zánětů kůže. Obdobné účinky má i mast z majoránky, která také pomáhá léčit špatně hojící se rány. Jelikož má desinfekční účinky, potlačuje nespavost, tiší migrény a pomáhá při nervové slabosti. Při rýmě, prochladnutí a astmatu se pak doporučuje inhalace nálevu. Ocení ji také kojící matky, které nemají dostatek mléka, protože majoránka podporuje jeho tvorbu, v neposlední řadě je pak účinná i na různá ženská onemocnění.