Tak jak je popisován způsob výše - tedy vypěstování ze semen, je poměrně náročné. Vyplatilo se mi koupit sazenici ze zahradnictví a po několika sezónách se keřík množil sám.Stačilo nechat každý rok několik větviček nesetříhaných.Z květináče měl tendeci "utíkat", zimní stěhování špatně snášel.
Je to můj oblíbenec i do fazolového salátu - uvaříte velké fazole do měka, slejete, vodu schováte,a přidáte nadrobno nasekané vlašské ořechy, tymián a trochu osmažené cibulky na olivovém oleji.Přisolíte, opepříte a dolejete trochu vody, ve které jste fazole vařili.
Tymiánem nebo rozmarýnem můžete ovonět i med.Pokud Vám ztuhnul, tak ho opatrně přepustíte ( ve vodní lázni tak na 40 stupňů) a při tom můžete dát do sklenice svazeček tymiánu.Když se med stane opět tekutý, svazeček bylinek vytáhnete a uděláte si z něj třeba čaj. Med vám bude krásně vonět i chutnat.
Na zimu seříznout, nebo musí zůstat nějaká plocha listů? Jak v truhlíku, který půjde do sklepa? Jak venku na záhoně?
Stejné dilema mám u oregána a estragonu.
Pokud nechám nať, tak musí být i světlo a teplo?! Jak mnoho? Nejde mi o to mít čerstvé bylinky celou zimu, za mnoho stát nemohou - vidím jak se jim už teď přestává venku dařit, chci zazimovat.
Napovězte něko, prosím. Děkuji.