Bylinky a koření pro zahřátí: zázvorová omáčka umí divy

Sdílet

Jako prostředek proti kašli se osvědčil především silný zázvorový čaj, který získáte přelitím nastrouhaného zázvoru vroucí vodou. Po vychladnutí můžete pro zvýšení léčebného účinku do čaje přidat lžíci medu a citronovou šťávu.
Nejen teplý svetr, ale taky vhodné jídlo zahřeje. A to pořádně, zevnitř a na dlouho. Které bylinky a koření pomohou, aby nám i v zimě bylo teplo?

V mrazivých dnech netoužíme po ničem jiném, než se pořádně prohřát. V teple u kamen je to sice fajn, ale ještě lepší je zahřát se pořádně zevnitř. Teprve pak se budeme cítit opravdu dobře. Naštěstí máme k dispozici nespočet druhů bylin a koření, které nám s tímto mohou pomoci.

Chladné období roku je logicky spojeno i s nemocemi z nachlazení. Jakmile necháme své tělo prochladnout, neštěstí je na světě (přečtěte si více o tom, proč se nachladíme, když je zima). Naštěstí nás příroda vybavila spoustou prostředků, které nás mohou před problémy tohoto ročního období uchránit. A navíc postaví bariéru mezi námi a případnými virózami, chřipkami či rýmou.

Prohřívací strava

Ne nadarmo se tedy hovoří o tom, že je v zimě nutno jíst potraviny, které tělo prohřívají. Budeme se díky nim cítit lépe, ochrání nás před případnými nemocemi z nachlazení, a navíc i zvýší činnost metabolismu, takže budeme lépe spalovat tuky.

V tomto období je tedy vhodné do jídelníčku zařadit ¼ vhodné zeleniny, ¼ sacharidů, ¼ bílkovin a ¼ tuků a dalších důležitých látek. Co se však týče zeleniny, neměla by být ledajaká.

Zkuste se zahřát jídlem:

Zázvorová omáčka

Přísady: 50 g čerstvého zázvorového kořene, 1 malá červená feferonka, 100 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce sójové omáčky, 1 špetka cukru, sůl, 4 lžíce oleje

Příprava: Zázvor oloupeme malým nožem a jemně nastrouháme. Z feferonky odstraníme semínka a lusk jemně nasekáme. Rozmícháme zeleninový vývar, pomerančovou šťávu, špetku cukru, sůl a olej. Přimícháme zázvor a feferonku. Skvěle chutná k pečenému masu nebo smažené zelenině.

V našich podmínkách jsou ideální takzvané zimní druhy zeleniny. Mezi ně patří zelí, kapusta, pórek, kedlubny, červená řepa, celer, cibule, česnek či tykve, dýně, lilek a růžičková kapusta. Pro ještě lepší efekt je vhodné tyto potraviny jíst tepelně zpracované. Čerstvá zelenina by tělo mohla paradoxně ještě více ochladit, zpomalit metabolismus, a dokonce i oslabit imunitní systém. Nebojme se tedy připravit si hustý zeleninový vývar například s kroupami, divokou rýží nebo pohankou. A teplou zeleninu můžete přidávat i jako přílohu k jiným pokrmům.

Koření a bylinky pro zahřátí

Abychom tělo ještě více prohřáli a zároveň jej ochránili před nemocemi, je dobré využívat služeb všelijakého koření. Přičemž v tomto období se nejvíce hodí například kari, pepř, paprika, rozmarýn, muškátový oříšek, hřebíček, skořice či zázvor.

Skvělí jsou i zahřívací pomocníci z bylinkového světa:

Koriandr

Oceníte jej třeba na pizzu s avokádem a smetanou. A jaká je vlastně jeho chuť? Někde mezi šalvějí a pomerančovou kůrou. Možná vám bude připomínat obojí. Dobře vyzrálé plody jsou aromatické a mají nasládlou chuť.


Autor: Isifa.cz

Co se léčivých vlastností týče, je koriandru připisován hlavně uklidňující efekt na žaludek. Dále však také může být podpůrným prostředkem při vykašlávání a podporuje chuť k jídlu. Je to jednoletá bylina s výraznou chutí i vůní. Chcete-li si jej zasázet do truhlíku, pusťte se do toho. Jediné, co koriandr potřebuje, je dostatek denního světla. Pokud mu jej dopřejete, máte vyhráno a můžete mít vlastní úrodu.

Petržel

Petrželka svou chutí lehce připomíná celer či muškát. Je významným zdrojem vitamínů, zejména C, B1, B2, B3, B6, B12, E a A, a ve velkém množství obsahuje také fosfor, mangan, vápník, draslík, hořčík a chlor. Je silně aromatická a má významné močopudné účinky. Navíc také zabraňuje nadýmání. Kombinovat se dá skvěle například s extra zahřívacím kari kořením.


Autor: Isifa.cz

Ale pozor, i s obyčejnou petrželí je nutno zacházet s mírou a používat ji v rozumném množství. Jinak by nám mohla podráždit ledviny. Pokud se dáme do jejího pěstování, pak je ideální dopřát jí místo na plném slunci, případně jen v mírném stínu. Potřebuje vlhkou, mírně alkalickou, propustnou půdu bohatou na živiny a vydatnou zálivku.

Kerblík třebule

Rostlinka, která je příbuzná petrželi. Ovšem v kombinaci třeba s hráškem, chilli a parmazánem bude kerblík třeba v zapečených bramborách naprosto neodolatelný. Z kerblíku otrháváme mladé lístky, které jsou nejlepší a mají nejsilnější aroma. Jsou lehce nasládlé a chuť mají anýzovou, kořeněno-sladkou.


Autor: Isifa.cz

Jinak jde o letničku kvetoucí od počátku května až do července. Bylinka obsahuje glykosidy a hořčiny, čímž značně posiluje látkovou výměnu. Dále je bohatá na vitamíny A a C, minerální látky (především hořčík a železo), obsahuje i velké množství karotenů. Pokud jej budeme pravidelně jíst, pak můžeme počítat s tím, že sníží hladinu cukru v krvi. Zároveň je i močopudný.

Řeřicha

Řeřicha chutná lehce pikantně a oživí každý pokrm, do kterého ji přidáte. Lehce pepřovou příchuť dodávají těmto výhonkům obsažené hořčičné oleje a hořčiny. Pěstovat se dá také velmi snadno. Semínka můžeme doma rozprostřít na namočenou vatu, i tady řeřicha bez problémů vzejde. Případně ji dejte do truhlíku nebo květináče. Dařit se jí bude v lehčím substrátu, v písku, jemnějších pilinách nebo na vrstvě papírových ubrousků. Co však řeřicha nutně potřebuje, je pravidelná pořádná zálivka.

Řeřicha prohřívá tělo, posiluje imunitu a umí napomoci tělu zbavit se toxických látek. Poradí si i s častými záněty močového měchýře, může být podpůrným prostředkem při kašli i zánětech dýchacích cest. Je vhodná pro detoxikační kúry.

Tymián

Je hotovým zázrakem při poruchách trávení i nemocech dýchacího ústrojí. Díky svým antiseptickým účinkům se výborně osvědčuje jako přírodní lék na kašel. Ovšem pozor – tymián má mírně trpké aroma, je tedy nutné s ním při přípravě jídel spíše šetřit.


Autor: Isifa.cz

Pokud jde o pěstování, jde o naprosto nenáročnou rostlinku, které se bude dařit téměř kdekoliv. I když nejraději má suchou, lehkou a dobře propustnou půdu. A nepřelévejte – to tymiánu rozhodně nesvědčí!

Rozmarýn

Rozmarýn má nezaměnitelné aroma. Jeho chuť je ostrá až omamně kafrová a lehce nahořklá. Ideální je ve spojení s rajčaty, cuketami nebo lilkem. Jako lék je rozmarýn vhodný k léčbě depresí (i z nedostatku slunečního svitu, což přes zimu trápí mnoho lidí), bolestí hlavy a svalových křečí. I u rozmarýnu pozor – dráždí žaludek, střeva a ledviny, měl by proto být užíván šetrně.


Autor: Isifa.cz

Co se týče pěstování, je to celkem velká bylina, takže potřebuje dostatek prostoru, a hlavně hodně slunečního světla. Půda by měla být lehká, písčitá, dobře propustná a jen velmi mírně vlhká, přemokření může způsobit hnilobu kořenů a odumření celé rostliny.

Vyrobte si na zahřátí těla:

Skořicový krém

Přísady: 20 ml lněného oleje, 20 ml kokosového oleje, 5 g včelího vosku, 20 ml destilované vody, špetku skořice, 15 ml aloe vera gelu, 4 kapky vitamínu E, 2 kapky skořicového éterického oleje

Příprava: Vodu přivedeme k varu a zalijeme mletou skořici. Necháme zchladnout a poté přecedíme. Na plotně rozpustíme včelí vosk a k němu přidáme lněný a kokosový olej. Odstavíme a více již nezahříváme. Do mixéru dáme gel aloe vera (buď koupený, nebo přímo z rostliny), vitamín E a skořicový výluh. Mixujeme na nejvyšší rychlost, dokud se suroviny nespojí, následně přidáme olejovo-voskovou hmotu a éterický olej a mixujeme dál. Ve chvíli, kdy krém začne tuhnout, vypneme mixér a krém přendáme do čisté nádoby. Používáme ideálně na noc v silnější vrstvě. Po natření oblékneme na nohy silnější ponožky.

Autor článku

Věnuje se bylinářství, aromaterapii a masážím. Připravuje vlastní projekt Bylinkový magazín. Jako bylinářka spolupracuje s Institutem funkční medicíny a výživy. Vystudovala mj. obor Léčivé rostliny na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).