Dobrý den, ve zmíněném článku (http://www.vitalia.cz/clanky/limonady-a-dzusy-nici-zuby-mladym-lidem/) jde o dlouhodobou konzumaci, ve velkém množství a - cituji: „... u nápojů, jež obsahují kyseliny i cukry. A to je pro zubní sklovinu nebezpečná kombinace...“. Zde jde o týdenní kúru, čistě z ovoce. Zdravím, LK, Vitalia.cz
Paní Krbcová víte kolik cukru obsahují ty "čistě ovocné šťávy"? Samozřejmě, že hlavním problémem je kyselina citrónová, ta naleptává sklovinu, cukr v tom hraje naprosto podružnou roli.
Když si dáte grepo-citróno-pomerančový mix a pak si půjdete drhnout zuby, tak i po týdenní kůře si docela slušně zničíte sklovinu.
To není z mé hlavy, mám to od kamaráda docenta zubaře a ten se vyzná.
tsd
Jistě, souhlasím ohledně následného čištění zubů. Psali jsme o tom již několikrát, např. v tom zmíněném článku: http://www.vitalia.cz/clanky/limonady-a-dzusy-nici-zuby-mladym-lidem/, čili pokud by to ještě někdo nevěděl, lze doplnit: „Obsažené kyseliny naleptávají povrch zubní skloviny a ta je potom mnohem náchylnější k poškození a úbytku. Proto si zuby nikdy nečistěte hned po konzumaci kyselého ovoce či nápoje, ale nejdříve až tak půl hodiny poté.“