Zahřívající bylinky: zázvor, skořice, lékořice
Jitka Martincová pracuje v Bylinkovém ráji v čejkovickém Sonnentoru, kde se vyrábějí bylinné bio čaje. Doporučuje na podzim zaměřit se na všechny prohřívající bylinky. Mezi ně například patří zázvor, skořice nebo lékořice. Kromě toho, že tyto bylinky během sychravého podzimu tělo krásně prohřejí, mají také mnoho zdraví prospěšných účinků, které pomohou v prevenci i při samotném nachlazení.
Dobrým příkladem takového bojovníka je zázvor. Ten má silné antivirové účinky, působí proti plísním a detoxikuje tělo. Díky tomu zázvor posiluje imunitu. Zároveň má ale zázvor také protizánětlivé účinky, tlumí bolest a zklidňuje zažívání. Takže dokáže pomoct každému, koho právě postihla nějaká ta podzimní viróza.
Při nachlazení nejlépe chutná zázvorový čaj, který je také velmi snadný na přípravu. Stačí pouze kousek čerstvého zázvoru nahrubo nastrouhat, přelít vroucí vodou a nechat přibližně patnáct minut vylouhovat. Po scezení je možné do čaje přidat citrón nebo med.
Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa
Silné antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky má také skořice. Její velkou výhodou je, že dokáže intenzivně zahřát celé tělo. Špetku skořice do jakéhokoliv čaje by si tak měl přidávat každý, komu chladné podzimní počasí nedělá dobře.
Navzdory tomu, že svojí chutí nenadchne tak moc jako voňavá skořice, při nachlazení dokáže dobře pomoct i lékořice. I když se jí lidově říká sladké dřevo, léčivé schopnosti se ukrývají hlavně v jejím kořenu. Lékořice pomáhá především při kašli a nachlazení dýchacích cest, protože podporuje odkašlávání.
Vycházka za zdravím: rakytník, šípek, kopřiva
Mnoho účinných bojovníků proti nachlazení lze nalézt i během procházky podzimní přírodou.
Na konci srpna až října dozrávají na trnitém keři rakytníku oranžové bobule, které obsahují desetkrát víc vitamínu C než pomeranče. Kromě toho rakytník také obsahuje vitamíny A, B, D, F, K, rutin, flavonoidy a další prospěšné látky. Díky tomuto složení rakytník podporuje imunitu, posiluje odolnost vůči infekcím a stresu, detoxikuje organismus, pomáhá při plicních onemocněních a rozpouští hleny.
Nejlépe se všechny účinné látky z rakytníku využijí, když se jeho plody jí čerstvé. Z rakytníku je ale možné také připravovat čaj, šťávu, sirup nebo džem.
Podzimní příroda toho nabízí ale mnohem víc. „Na podzim ráda sbírám šípky. Ty jsou nabité vitamíny. Šípky můžete utrhnout a hned sníst, nebo usušit a užívat v čaji po celou zimu. Na podzim také vyrývám kořen kopřivy a suším ho na čaj. Kopřivový kořen obsahuje hodně železa a je výborný při onemocnění průdušek,“ říká Jitka Martincová ze Sonnentoru.
TIP: Šípkové recepty se špetkou nostalgie
Pomoc z květináče: rýmovník a angínovník
Pro bylinky pomáhající s podzimními neduhy není vždy nutné vyrážet jen do přírody nebo obchodu. Účinné pomocníky si lze vypěstovat i doma v květináči. Výborně se například v bytě daří rýmovníku a angínovníku.
Rýmovník je velmi nenáročná rostlina na pěstování, která roste skoro sama. I když rýmovník nevyžaduje téměř žádnou péči, odvděčí se listy plnými vonných silic. Jak už název napovídá, rýmovník pomáhá především při rýmě. Při pocitu ucpaného nosu stačí list rýmovníku rozmačkat v prstech a přičichávat ke šťávě, která z listu vyteče. Pro lepší dýchání se také během nachlazení doporučuje rozmělněné listy rýmovníku v misce umístit na topení. Z listů rýmovníku je však také možné připravit čaj, sirup nebo mast.
Další pokojovou rostlinou, která už svým jménem napovídá, kdy ji využít, je angínovník. Jeho listy se doporučují žvýkat při angíně, nachlazení a zánětech dýchacích cest. Žvýkáním se totiž z angínovníku uvolňují glykosidy, které dezinfikují sliznice. S angínovníkem to není dobré ale moc přehánět, aby se neobjevila alergická reakce, která naopak způsobuje otok dýchacích cest.
Další tipy pro zdraví: kurkuma a pohoda
Jitka Martincová také doporučuje s nástupem chladnějšího počasí začít pít kurkumové čaje. „Pokud někomu nedělá chuť kurkumy dobře, je možné si čaj přisladit medem a přidat trochu mléka, klidně může být i rostlinné,“ radí, jak si pití čaje co nejvíce zpříjemnit. Aby se kurkumin, což je účinná látka obsažená v kurkumě, do těla co nejlépe vstřebával, je dobré ho konzumovat společně s pepřem. Pepř totiž obsahuje piperin, který posiluje vstřebávání právě kurkuminu. Užitečné tak jsou čajové směsi, které kromě kurkumy obsahují i pepř.
Imunitu a odolnost vůči bakteriím a virům lze ale na podzim podpořit i mnoha dalšími činnostmi. „I na podzim je důležité jíst dostatek čerstvých plodů. Dobré je například pít šťávu z mrkve a červené řepy. Užitečné je jíst hodně česneku a cibule, a to nejlépe za syrova. Důležité je také nezapomínat na to, že je dobré často chodit na čerstvý vzduch do přírody, dopřát si dostatek spánku, otužovat se, vyhýbat se stresu a být v pohodě,“ říká Jitka Martincová ze Sonnentoru.