Nejoblíbenější bylinkou u nás je podle obchodníků a pěstitelů jednoznačně bazalka, zákazníci ale také často sahají po petrželi, pažitce či mátě. „Stálicí v žebříčku populárních bylinek je bazalka, a to také proto, že není jednoduché ji vypěstovat doma,“ říká Jakub Křivák ze společnosti Bylinky s.r.o., kde jsme se byli nedávno podívat.
Galerie: Jak se pěstují bylinky do supermarketů
„V posledních letech je na vzestupu také koriandr, který se používá především v asijské kuchyni,“ doplňuje obchodní ředitel firmy, která je největším pěstitelem zeleného koření u nás. Jejím hlavním odběratelem je pak maloobchodní řetězec Albert, který připravil praktického průvodce světem bylinek. Víte, jak jednotlivé bylinky využít a na co si dát pozor?
Bazalka
Díky své jemné chuti má všestranné využití v kuchyni. Pokrmu dodá nádech středozemní kuchyně. Často se přidává do polévek a marinád.
Bylinka je výborná s rajčaty a mozzarellou. Přidává se také na pizzu, těstoviny, mleté maso i do zeleninových jídel.
Obsahuje vitamin C a celou řadu minerálních látek.
Bazalku nikdy nevaříme, ale přidáváme do již hotových pokrmů.
Zklidňuje také nervovou soustavu, zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a funguje jako afrodiziakum.
Kopr
Bylinka má své charakteristické aroma a chuť – vůně kopru je sladká a aromatická. Chutná po kmínu a anýzu a je nepatrně hořký.
Kopr dokáže skvěle ochutit ryby a mořské plody, zvýrazní také kořenovou zeleninu, zelí, květák, okurky nebo vejce.
Vhodný je k zavařování, do pomazánek, nádivek a dipů. Neodmyslitelně je také spjatý se základem koprové omáčky či kulajdy.
Listy, květy i semena se používají do láků při nakládání zeleniny.
Kopr snižuje krevní tlak, zlepšuje činnost a prokrvení srdečního svalu. Žvýkání semen kopru se doporučuje pro zažehnání škytavky.
Koriandr
Listy koriandru umí dochutit například houby nebo grilované ryby.
Čerstvá nať je vynikajícím kořením na ryby, mimo jiné se hodí do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a smetanových zálivek.
Mletý plod koriandru se přidává do sladkého pečiva, vánočního cukroví a do uzenářských výrobků, k pečeným rybám, drůbežímu masu a pod tučná masa.
Je chuťově výrazný a k jídlům, ve kterých je velmi cítit, je vhodné suché červené víno, k salátům zase suché bílé.
Koriandr je nedílnou součástí asijské kuchyně.
Léčí zažívací problémy, kašel a povzbuzuje nervovou činnost.
Libeček
Chuť aromatických listů libečku je přirovnávána k maggi.
Plody libečku jsou výborné například do nakládané zeleniny, oddenky používáme ke kandování a jako koření například do polévek a omáček.
Svěží lístky přidáváme do polévek, salátových zálivek, ale také do omáček.
Zajímavou chuť dodá nádivce do kuřete. Jeho aroma se dobře snoubí s tvarohem, sýry či vajíčkovou pomazánkou.
Bylinka dodá chuť také skopovému a králičímu masu, zvěřině, rybám nebo rajčatovému salátu, výbornou chuť dodá také karbanátkům.
Máta
Vůně máty je oblíbená a nezaměnitelná. Chuť je svěží a nasládlá a po její konzumaci máme pocit chladu a zároveň nás zahřívá.
Osvěžující chuť máty oživí nejrůznější ovocné či mléčné koktejly, sorbety i zmrzlinu.
Přidat ji můžete také k zapečeným sýrům či těstovinovým pokrmům. Zvýrazní i tvarohové pomazánky či jogurtové zálivky na salát.
Z máty se vyrábí mentolové cukroví, přidává se také do zubních past.
Máta čerstvá i sušená příznivě ovlivňuje trávení a nadýmání. Zmírňuje žlučníkové a žaludeční potíže, ale pomáhá také při nachlazení.
Meduňka
Oplývá svěží citrónovou vůní s náznakem mentolu, kterou po pomačkání nebo rozdrcení mladé listy vydávají.
Voňavá meduňka je vhodná k přípravě ovocných a zeleninových salátů, bylinkových másel či tvarohových pomazánek. Skvěle doplňuje chuť ryb a mořských plodů, dobrá je také v omáčkách na drůbež.
Výborně dochutí také míchané alkoholické i nealkoholické nápoje.
Posiluje nervovou soustavu, používá se také při závratích, k posílení zraku nebo na kloktání při zánětu mandlí nebo dásní.
Je výborným uspávacím prostředkem – účinkuje sedativně, proto je šálek z nálevu meduňky lepší než tabletka na spaní.
Medvědí česnek
Vnese do kuchyně vůni a chuť jara.
Zasyrova jej můžete nasekat do salátů, pomazánek, jogurtových zálivek nebo jím osvěžit bramborovou kaši.
Aromatická bylinka dodá chuť bílým polévkám, omáčkám i masu. Její využití je velmi podobné jako u normálního česneku.
Čerstvá nať je také vhodná do bylinkových másel, pomazánek nebo pesta.
Celé listy se dají spařit na másle s trochou soli a pepře a servírovat místo klasického špenátu.
Tato bylina také dokáže pročistit ledviny, játra, žlučník a krev. Působí antisepticky, brání vzniku tukových a minerálních usazenin cévních stěn.
Galerie: Poznáte v přírodě česnek podivný, viničný a medvědí?
Pažitka
Výrazná svěží chuť pažitky oživí skoro každé hotové jídlo. Nenahraditelná je při dochucování brambor, vajíček, tvarohů, polévek nebo omáček.
Pažitka se hodí také k zelenině a masu a skvěle dokáže dochutit také zeleninový či kuřecí vývar. Hodí se také na marinády a krusty.
Je zdrojem železa, vápníku a draslíku. Bohaté zastoupení mají u pažitky také vitaminy, mezi kterými jsou zastoupeny B, C, D i E.
V ní obsažené éterické oleje dokážou podpořit trávení.
Petržel
Petrželka se používá spíše jako závěrečná dekorace pokrmů.
Nať s hladkými listy je vhodná do polévek, omáček, nádivek, mletého masa, bylinkových másel či majonéz.
Je vhodná také k dochucení vařeného rybího masa, ale i k ochucení pečeného či dušeného masa.
Hodnotné složky, které petrželová nať obsahuje, nesnášejí vysoké teploty, a proto by měla být naťová petržel k jídlu přimíchaná po vaření.
Rozmarýn
Rozmarýn je považován za jednu z nejpůvabnějších bylinek. Také její povzbudivá, osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá.
Má velice silnou aromatickou chuť, stačí ho proto jen troška.
Je přidáván hlavně k masu, protože mu dodá chuť zvěřiny. Přidává se také k zelenině smažené na olivovém oleji.
Je důležitou součástí provensálského koření. Výborný do salátů, nádivek, sýrových pokrmů, zapečených brambor a těstovin.
Upravuje trávení, působí proti nechutenství a pomáhá při nachlazení.
Tymián
Tymián je bylinkou s univerzálním využitím. Lze ji libovolně kombinovat s ostatním kořením.
Bylinku můžeme do pokrmů přidávat kdykoliv během přípravy, vydrží i dlouhé vaření.
Bez tymiánu se neobejde především středomořská kuchyně. Dochutí marinády na kuřecí i rybí maso.
Vůni i chuť dodá také rajčatovým polévkám a omáčkám, často je také používán při přípravě paštiky.
Tymián dokáže uvolnit průdušky, což ocení hlavně astmatici.
Galerie: Čerstvé bylinky do kuchyně
Zdroj: TZ Ahold