Bylinná vína a likéry pro podzimní večery

23. 11. 2015

Sdílet

Dlouhé podzimní večery nás přímo vybízejí k zastavení, uvolnění a rozjímání. Nastává čas užít si chvilky pohody. Okořeňte si je vůní a chutí domácích bylinkových likérů.

Zavrtat se do deky… a utonout v libých chutích a vůních linoucích se ze všech stran. Večerní atmosféra nás „něžně“ uzemní a ukolébá až ke snění. Tyto okamžiky si můžeme zpříjemnit svíčkami, aromaterapií či výbornými bylinnými nápoji. Pro inspiraci nabízím pár tipů na výrobu domácích bylinných vín a likérů, která nám pomohou zklidnit mysl a ještě nás celkově ozdraví.

Vhodné byliny

Bylinek, které jsou vhodné na přípravu podzimních vín a likérů, je celá řada.

Levandule

Levandule má uklidňující účinky na nervovou soustavu, navozuje pocit uvolnění, dále posiluje činnost žlučníku a jater.

Chmel

Tato rostlina má výrazně zklidňující působení na nervový systém, dále svědčí mužskému i ženskému pohlavnímu ústrojí.

Majoránka

Majoránka uvolňuje celý organismus, pomáhá při křečích, rozpouští hleny a posiluje činnost žlučníku a jater.

Meduňka

Tato bylinka pomáhá při nervozitě, neklidu, dlouhotrvajícím stresu, rovněž má antibakteriální účinky a prospívá trávení.

Kozlík

Kozlík uklidňuje při silném rozčilení a nervovém neklidu. Dále uvolňuje žaludeční křeče u psychicky podmíněných potíží. Prospívá i trávení.

Skořice

Toto koření má silné antibakteriální účinky, povzbuzuje produkci žaludeční šťávy a peristaltiku střev.

Hřebíček

Hřebíček povzbuzuje trávicí proces a celkově dezinfikuje organismus.

Badyán

Toto koření můžeme s úspěchem použít jako uklidňující prostředek, při nechutenství a proti kašli. Orientálci mu přisuzují i euforické účinky.

TIP: Bylinky a koření pro výrobu vín a likérů koupíme v každém bylinkářství či obchodech se zdravou výživou.

Bylinkové receptury

Vyberte si bylinu, která vám je příjemná nebo se svými účinky hodí pro vaše rozpoložení, a vyzkoušejte některý z osvědčených receptů.

Levandulové víno pro klidnou mysl

  • Potřebujeme: 3 lžíce levandule, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků
  • Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Chmelové víno pro klidnou mysl

  • Potřebujeme: 3 lžíce chmelových šišek, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků, 4 tlučené badyány
  • Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Majoránkové víno pro podzimní rozjímání

  • Potřebujeme: 1 litr kvalitního bílého vína, 2 lžíce majoránky (nejlépe domácí či v bio kvalitě)
  • Postup: Majoránku přelijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Kozlíkové víno při neklidu, strachu a úzkosti

Potřebujeme: 1 lžíci nasekaného kořene kozlíku (tato léčivka má nepříjemnou vůni, ale ta ve víně vyprchá), 1 lžíci nasekané citronové kúry (nejlépe z chemicky neošetřeného citronu), 2 tlučené hřebíčky (koření), 1 litr kvalitního červeného vína

Postup: Kořen kozlíku, citronovou kúru a hřebíčky přelijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Pak přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Bylinkový likér pro klidné večery

  • Potřebujeme: 2 lžíce chmelových šišek, 1 lžíci levandule, 1 lžíci meduňky, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Voňavý likér pro klidnou mysl

  • Potřebujeme: 2 lžíce kořene kozlíku (tato bylinka má nepříjemnou vůni, ale ta v likéru vyprchá), 1 lžíci levandule, 1 lžíci meduňky, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).