Zavrtat se do deky… a utonout v libých chutích a vůních linoucích se ze všech stran. Večerní atmosféra nás „něžně“ uzemní a ukolébá až ke snění. Tyto okamžiky si můžeme zpříjemnit svíčkami, aromaterapií či výbornými bylinnými nápoji. Pro inspiraci nabízím pár tipů na výrobu domácích bylinných vín a likérů, která nám pomohou zklidnit mysl a ještě nás celkově ozdraví.
Vhodné byliny
Bylinek, které jsou vhodné na přípravu podzimních vín a likérů, je celá řada.
Levandule
Levandule má uklidňující účinky na nervovou soustavu, navozuje pocit uvolnění, dále posiluje činnost žlučníku a jater.
Chmel
Tato rostlina má výrazně zklidňující působení na nervový systém, dále svědčí mužskému i ženskému pohlavnímu ústrojí.
Majoránka
Majoránka uvolňuje celý organismus, pomáhá při křečích, rozpouští hleny a posiluje činnost žlučníku a jater.
Meduňka
Tato bylinka pomáhá při nervozitě, neklidu, dlouhotrvajícím stresu, rovněž má antibakteriální účinky a prospívá trávení.
Kozlík
Kozlík uklidňuje při silném rozčilení a nervovém neklidu. Dále uvolňuje žaludeční křeče u psychicky podmíněných potíží. Prospívá i trávení.
Skořice
Toto koření má silné antibakteriální účinky, povzbuzuje produkci žaludeční šťávy a peristaltiku střev.
Hřebíček
Hřebíček povzbuzuje trávicí proces a celkově dezinfikuje organismus.
Badyán
Toto koření můžeme s úspěchem použít jako uklidňující prostředek, při nechutenství a proti kašli. Orientálci mu přisuzují i euforické účinky.
TIP: Bylinky a koření pro výrobu vín a likérů koupíme v každém bylinkářství či obchodech se zdravou výživou.
Bylinkové receptury
Vyberte si bylinu, která vám je příjemná nebo se svými účinky hodí pro vaše rozpoložení, a vyzkoušejte některý z osvědčených receptů.
Levandulové víno pro klidnou mysl
- Potřebujeme: 3 lžíce levandule, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků
- Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.
Chmelové víno pro klidnou mysl
- Potřebujeme: 3 lžíce chmelových šišek, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky skořice, 6 tlučených hřebíčků, 4 tlučené badyány
- Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.
Majoránkové víno pro podzimní rozjímání
- Potřebujeme: 1 litr kvalitního bílého vína, 2 lžíce majoránky (nejlépe domácí či v bio kvalitě)
- Postup: Majoránku přelijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.
Kozlíkové víno při neklidu, strachu a úzkosti
Potřebujeme: 1 lžíci nasekaného kořene kozlíku (tato léčivka má nepříjemnou vůni, ale ta ve víně vyprchá), 1 lžíci nasekané citronové kúry (nejlépe z chemicky neošetřeného citronu), 2 tlučené hřebíčky (koření), 1 litr kvalitního červeného vína
Postup: Kořen kozlíku, citronovou kúru a hřebíčky přelijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Pak přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu. Užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.
Bylinkový likér pro klidné večery
- Potřebujeme: 2 lžíce chmelových šišek, 1 lžíci levandule, 1 lžíci meduňky, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, 1 litr domácí pálenky
- Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.
Voňavý likér pro klidnou mysl
- Potřebujeme: 2 lžíce kořene kozlíku (tato bylinka má nepříjemnou vůni, ale ta v likéru vyprchá), 1 lžíci levandule, 1 lžíci meduňky, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, 1 litr domácí pálenky
- Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po 1 – 2 štamprlích.