Čaga sibiřská a březovník obecný: léčivé houby rostou i v zimě v našich lesích

9. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Rezavec šikmý neboli houba čaga se vyskytuje i v ČR. Tomuto choroši jsou připisovány účinky na zdraví, stejně jako další houbě, kterou nyní najdete v českých lesích – březovníku. Používají se ke zpracování ve formě čaje nebo prášku.

Hned dva pro zdraví příznivé kroky může i v současném zimním období představovat procházka lesem. Všeobecně doporučovaný pobyt na čerstvém vzduchu je totiž možné spojit i se sběrem zimních léčivých hub, které lze nalézt především v listnatých lesích.

Co se dozvíte v článku
  1. Tradičně používané choroše
  2. Rezavec neboli sibiřská čaga roste i v ČR
  3. Čaj z čagy se připravuje louhováním
  4. Březovník najdeme častěji
  5. Choroš se používá ve formě prášku či čaje
  6. Užívejte darů přírody, neničte ji při tom

Tradičně používané choroše

Hned na počátku je ale vhodné říci, že zas tak zcela o klasické houby nejde. Hledanou kořistí by v tomto případě měly být houby ze skupiny chorošů a jim příbuzných druhů.

Jejich léčivé účinky využívalo lidstvo odpradávna a v současné době se k nim opětovně vrací. To se projevuje i v rostoucí nabídce přípravků z těchto plodů, které lze koupit i na našem maloobchodním trhu. Jejich ceny ale nejsou zrovna nízké, takže minimálně z ekonomického hlediska se sběr příslušných surovin vlastními silami může vyplatit.

Rezavec neboli sibiřská čaga roste i v ČR

Jednou z nich je dřevokazná „houba nesmrtelnosti“ rezavec šikmý (Inonotus obliquus), známá spíše jako sibiřská čaga (případně jen čaga), které se připisují mnohé účinky.

Čaga má přitom růst zejména v chladnějších oblastech Asie, severní Evropy a Ruska (odtud pramení spojení „sibiřská čaga“). Najít ji ale můžeme také u nás, a to dokonce v okolí Prahy, jak se o tom mohli přesvědčit účastníci jedné z nedávných mykologických procházek za houbami.

Rezavec šikmý známý spíše jako sibiřská čaga roste na břízách a dalších listnatých stromech
Autor: Tomas Čekanavičius / Creative Commons, podle licence: CC-BY-SA

Rezavec šikmý známý spíše jako sibiřská čaga roste na břízách a dalších listnatých stromech

Čaj z čagy se připravuje louhováním

Na první pohled vypadá čaga jako nádor na kmeni stromů, které napadá (zejména jde o břízy, ale také o další druhy listnatých stromů), a nádory, respektive rakovinu, údajně také léčí. Příznivých účinků čagy má být ale mnohem více. Kromě jiného působí jako silný antioxidant, přičemž podle japonských studií vykázaly extrakty z čagy nejvyšší antioxidační aktivitu ze všech studovaných léčivých hub, mimo jiné vyšší i v porovnání s borůvkami.

Stejně jako další léčivé houby ze skupiny chorošů pak obsahuje čaga vysoké množství beta glukanů, které zvyšují přirozenou imunitu. Tyto látky mají mimo jiné představovat prevenci proti astmatu, chřipce nebo nachlazení, snižují ale také hladinu cholesterolu či působí blahodárně na psychiku.


Autor: Depositphotos

Louhování čagy

Extrakt (čaj) z čagy si lze podomácku připravit louhováním menších kousků nebo nastrouhaných plodnic této houby ve vodě. Jak již bylo řečeno, lze jej také koupit, ceny za půlkilogramové balení ale atakují hranici 1000 korun (na základě nařízení Evropské unie nesmí však distributoři u produktů uvádět žádná zdravotní tvrzení, která by odkazovala na jejich léčivé účinky, pokud tyto přínosy nebyly dostatečně vědecky prokázány).

Březovník najdeme častěji

Druhou, mnohem častěji se v ČR vyskytující léčivou houbou, je parazitický choroš březovník obecný (Fomitopsis betulina, dříve Piptoporus betulinus). Živí se dřevní hmotou všech u nás rostoucích druhů bříz. Březovník roste jak v korunách stromů, kde je obtížně dosažitelný, tak také na odlomených větvích a tlejících kmenech bříz na zemi.

Poznáme jej podle velmi světlé (bílé, šedé až světlehnědé) barvy, ledvinovitého tvaru a velmi malých, okem téměř nerozeznatelných bílých až šedých pórů na povrchu a bělavé až šedé barvy po rozkrojení.

Březovník obecný. Houby je potřeba bezpečně znát, a i pak je opatrnost při užívání na místě
Autor: Brian Robert Marshall / Creative Commons, podle licence: CC-BY-SA

Březovník obecný. Houby je potřeba bezpečně znát, a i pak je opatrnost při užívání na místě

Choroš se používá ve formě prášku či čaje

Také březovník má podle lidového léčitelství představovat prevenci rakoviny (například žaludku), a kromě svých antibakteriálních účinků a obecné podpory imunity (mimo jiné také prostřednictvím beta glukanů) má mít dokonce schopnost ochránit organismus před infekcí viru encefalitidy přenášenou klíšťaty.

Pozor, samotná houba není poživatelná (ale není jedovatá). V praxi se tak používá čaj z usušeného a rozemletého březovníku, případně jen březovník rozemletý na prášek. Ke konzumaci se doporučuje jedna, maximálně dvě čajové lžičky denně, prášek lze ale také přidat v malém množství třeba do jogurtu. Konzumovat jej mohou i děti, maximálně ale v množství půl lžičky denně – při předávkování totiž hrozí průjem. Na čaj z březovníku pak stačí jedna čajová lžička na půl litru vody, vařit by se ale měl jednu až dvě hodiny tak, aby výsledné množství představovalo zhruba čtvrt litru tekutiny.

Užívejte darů přírody, neničte ji při tom

Dodat lze jen, že sběr choroše z břízy je oproti módnímu sběru březové vody z hlediska ochrany přírody mnohem šetrnějším způsobem, jak s pomocí tohoto stromu získat pro podporu svého zdraví využitelné látky. 

A kromě toho je procházka březovým hájem nebo lesem s podílem bříz docela příjemným estetickým zážitkem.

Galerie: Které houby jsou zdravé?

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).