Článek je dobrý, osvěty proti hrozné "pytlíkové kultuře" není nikdy dost. Ale se dvěma body bych polemizoval: 1. Stať o trvanlivosti čaje je příliš zjednodušená: zelený čaj po roce skladování jistě ztratí chuť, puerh či jiné černé druhy asi budou stále dobré. 2. Četli jsem nedávno lékařské studie o tom, že s tou dehydratací u čaje (i u kávy) to nebude tak žhavé, není to prokázané a možná je to spíš stále opakovaná pověra. I čajem lze žízeň zahnat.
To není až tak úplně pravda. Označení ,,červený" čaj je čínské, jelikož ti označují čaj podle barvy nálevu. Proto není chybou označit jej jako ,,černý" podle způsobu zpracování, jak tento druh čaje označují jiné národy.
Je to něco jako kdyby měli v obchodě vedle sebe kedlubny a brukve. :-)
Nesouhlasím s autorkou článku, že se čerstvé čaje dají koupit výhradně v čajovnách. V USA, Kanadě či UK se běžně čaje prodávají přes internet a těch čajových eshopů je dneska na tisíce. Já si kupuji čaje výhradně přes internet v Tea Story z Anglie.
Dále nesouhlasím, že kvalita čaje vydrží maximalně rok. Při dodržení jednoduchých pravidel (ve tmě, v suchu, ve skle či keramice) běžný sypaný čaj vydrží let i několik, aniž by se jeho kvalita poznatelně snížila.
Nesouhlasím s autorkou článku, že se čerstvé čaje dají koupit výhradně v čajovnách. V USA, Kanadě či UK se běžně čaje prodávají přes internet a těch čajových eshopů je dneska na tisíce. Já si kupuji čaje výhradně přes internet v http://www.teastory.co z Anglie.
Dále nesouhlasím, že kvalita čaje vydrží maximalně rok. Při dodržení jednoduchých pravidel (ve tmě, v suchu, ve skle či keramice) běžný sypaný čaj vydrží let i několik, aniž by se jeho kvalita poznatelně snížila.