Zemi původu masa v uzeninách stanovit jednoznačně nelze, protože tam dochází k užívání českého i zahraničního masa. V současné době nakupují masokombináty ale i malá soukromá řeznictví většinou levné vepřové půlky (zamrazené či chlazené) z Polska, Holandska či Německa. K tomu si seženou nějakou tu starou vyřazenou krávu z českého chovu, která se dá pořídit též levně a takto dnes prakticky vzniká typická "česká" uzenina. Maso z českých prasat a býků většinou skončí na pultech jako výsekové maso, protože je na rozdíl od dovozu čerstvé.
S tím podílem hlavní složky je to nejasné, i když z laického hlediska by se mělo za maso považovat vše, co je masem. Když si dám přece smaženou krkovičku, tak nikdo neuvádí, že se jedná 0 95% masa a 5% tuku, ale že se jedná o krkovičku. Já mám zkušenosti se soukromým řeznictvím, kam chodím nakupovat i přesto, že vím, že výrobky dělají z dovozových mražených vepřových půlek (ale aspoň je v tom maso). Tam po léta visí na pultě seznam uzenin se složením jednotlivých výrobků. Myslím, že by to nebyl ani problém ve velkých obchodech, časem si stejně člověk zvykne na určitý typ uzeniny a tu už si kupuje bez opakovaného čtení složení.