Vlákno názorů k článku Časované bomby v potravinářské novele od Pepa - Zemi původu masa v uzeninách stanovit jednoznačně nelze,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2013 12:01

    Pepa (neregistrovaný)

    Zemi původu masa v uzeninách stanovit jednoznačně nelze, protože tam dochází k užívání českého i zahraničního masa. V současné době nakupují masokombináty ale i malá soukromá řeznictví většinou levné vepřové půlky (zamrazené či chlazené) z Polska, Holandska či Německa. K tomu si seženou nějakou tu starou vyřazenou krávu z českého chovu, která se dá pořídit též levně a takto dnes prakticky vzniká typická "česká" uzenina. Maso z českých prasat a býků většinou skončí na pultech jako výsekové maso, protože je na rozdíl od dovozu čerstvé.
    S tím podílem hlavní složky je to nejasné, i když z laického hlediska by se mělo za maso považovat vše, co je masem. Když si dám přece smaženou krkovičku, tak nikdo neuvádí, že se jedná 0 95% masa a 5% tuku, ale že se jedná o krkovičku. Já mám zkušenosti se soukromým řeznictvím, kam chodím nakupovat i přesto, že vím, že výrobky dělají z dovozových mražených vepřových půlek (ale aspoň je v tom maso). Tam po léta visí na pultě seznam uzenin se složením jednotlivých výrobků. Myslím, že by to nebyl ani problém ve velkých obchodech, časem si stejně člověk zvykne na určitý typ uzeniny a tu už si kupuje bez opakovaného čtení složení.

  • 18. 12. 2013 14:14

    Pavel (neregistrovaný)

    časem si stejně člověk zvykne na určitý typ uzeniny a tu už si kupuje bez opakovaného čtení složení

    Taky jsem to tak dělal. Pak mi najednou ta uzenina chutnala ńák divně, tak jsem si přečetl složení, a co byste řekl. Stejný název, stejná cena, stejný obal, ale složení jiné (začali to nastavovat škrobem).

    Od té doby si čtu složení při každém nákupu a už se mi to mockrát vyplatilo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).