Farmářské trhy nabízejí zabijačky i svatomartin­ské husy

30. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Podzim je bohatý nabídkou sortimentu i na mimořádné akce na farmářských trzích. V Klánovicích navíc chystají novinku – celoroční provoz.

Autor: Isifa.cz

Podzim na farmářských trzích je bohatý

Celoroční provoz klánovického trhu

Pořadatelé trhů v Klánovicích po několika letech provozu letos poprvé vyzkouší, jak farmářský trh funguje v zimě. „Spousta návštěvníků si prodloužení provozu přála, stejně tak farmáři nemohou přestat vyrábět a čekat na jaro, takže je tento krok jen logickým vyústěním,“ říká Klára Svobodová.

Trh v Klánovicích, který se koná každou sobotu, tedy poběží až do 21. 12. „Tedy pokud nenastane např. sněhová kalamita nebo se teploty nepropadnou pod 10 °C,“ podotýká pořadatelka, „budeme se snažit, abychom i v tomto období poskytli co neplnohodnotnější nabídku, je však třeba počítat s případným omezením právě vzhledem k teplotám a počasí.“ To platí zejména pro ovoce a zeleninu.

V lednu bude trh odpočívat a – pokud to počasí dovolí – návštěvníky opět přivítá v únoru 2014.

Aktuální informace sledujte na webu trhu www.ceskyfarmarskytrh.cz, na sociálních sítích, případně v newsletteru trhu, pořadatelé budou reagovat na aktuální vývoj počasí. Když bude zábst, můžete si dát k nákupu horkou medovinu, kávu, svařák nebo palačinku.

V sobotu 30. listopadu navíc můžete ochutnat prdelačku, jitrnice, jelita a další dobroty, celé dopoledne bude patřit Klánovické zabijačce.

Přečtěte si: Zabijačky: Pláč na špatném prasečím hrobě

Svatomartinské slavnosti a pečená husa potřetí na Jiřáku

Svatý Martin bez vína a husy? Svatomartinská vína za devět let novodobé existence získala značnou oblibu. I když ročníkem 2011 pominula fascinace velkým počtem jedniček, obliba a spotřeba těchto vín z roku na rok neustále roste, což samozřejmě těší i jejich producenty. Konec konců tento fakt nepotvrzuje jenom dosažení dvoumilionové hranice prodaných lahví Svatomartinských vín v loňském roce, ale také obliba jejich kombinace se svatomartinskou husou na každoročně se opakujících Svatomartinských slavnostech na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Loni se navzdory nepříznivému, chladnému a částečně deštivému počasí akce zúčastnilo odhadem osm tisíc návštěvníků. Letos slavnost připadne na pondělí, tedy 11. 11. 2013. V 11:11 to slavnostně vypukne, jak je tradicí.

Svatomartinské víno i výběr vín ze svých sklepů na Jiřáku představí osobně víc než 20 moravských a českých vinařů.

Kromě Svatomartinských vín se návštěvníci Jiřáku mohou těšit na zajímavou doprovodnou gastronomii – tradiční pečenou husu s knedlíkem a zelím, dále pak mnohé chuťovky k vínu (rozmanité sýry, suché salámy, slanina, kvalitní klobásy, pečené brambory, brynzové halušky, nakládané delikatesy, slané palačinky, slovácké koláčky, aj.). Každoročně se na Jiřáku prodá více než 2000 porcí pečené husy s knedlíkem a zelím. 

Slavnost doplní živá hudba.

Kompletní přehled farmářských trhů v ČR najdete zde:

FARMÁŘSKÉ TRHY – termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR

Připravili jsme pro vás:

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).