Technologický proces výroby cukru
V cukrovaru se cukrová řepa myje, strouhá na pásky nazývané rezky. Horká voda se používá na vynětí cukru z rezků v difúzní věži. To má za následek takzvanou neředěnou šťávu, která obsahuje rozličná organická a neorganická složky cukroví řepy, stejně jako cukr.
Tyto složky zasahují do pozdější krystalizace cukru a proto musí být přesunutá do dalšího výrobního procesu, čištění šťávy. Vytěžená cossettes se protlačují a suší a později se používají jako krmivo po zvířatá.
Čištění šťávy
Šťáva se čistí použitím oxidu vápenatého a oxidu uhličitého. Ten odstraní přibližně 30-35 % necukerná látky ze šťávy. Proces vytváří "carbonated lime" s významnými složkami, který se na řepných farmách používá jako regulátor kyselosti na udržení zdraví půdy.
Výsledkem čistícího procesu je čirá, řídká, lehká žlutá šťáva, která obsahuje přibližně 15 % cukru. Táto řídká šťáva se potom zahušťuje odpařováním vody v řade nádob, čím se získa hustá šťáva s obsahem cukru 65 - 70 %.