Rozdíl mezi cenami biopotravin a konvenčních potravin trvale roste.
Průměrný cenový rozdíl vzrostl na 110%. Dokazují to výsledky
srovnávacího nákupu, který provedla PRO-BIO LIGA v pražských
prodejnách.
Z výsledku srovnávacího testu, který porovnával ceny biopotravin
v devíti obchodních řetězcích, specializované prodejně Biotop a běžné
prodejně s potraviny, vyplynul následující závěr. Průměrný cenový
rozdíl bio a běžných potravin všech srovnatelných potravin činil ve
všech posuzovaných obchodech průměrně 110 %. Mezi výrobky s největším
cenovým navýšením patřilo kuře celé (navýšení o 411 %) a zelenina
(papriky o 350 % více, cibule o více než 345 % a okurky salátové
o 340 %) a hořčice (cena bio vyšší o 340 %). Zejména u zeleniny je
takový cenový rozdíl sledován dlouhodobě, je to pravděpodobně dáno
vysokou poptávkou po zelenině „bez chemie“.
Ne vždy však musí být biopotraviny dražší - např. dlouhozrnná
biorýže byla v celkem 5 prodejních místech levnější než srovnatelná
rýže konvenční (průměrně o 16 %), nižší průměrný cenový
rozdíl mělo celkově např. i kakao (o 14 % méně), káva (o 4 % méně)
a též mleté hovězí maso (o 9,5 % méně), nicméně jedná se
o průměry v maximálně 3 prodejnách, tudíž výsledek může být
ovlivněn např. slevou či akcí v jednom z nich.
Zajímavostí je, že ve specializované bioprodejně Biotop, která jako
jediná nabízela výběr mezi některými druhy biopotravin (21 druhů) jak
českého, tak zahraničního původu, byly zahraniční biopotraviny
průměrně téměř o 55 % dražší než srovnatelné produkty domácí.
Nejvyšší cenový rozdíl byl zde mezi zahraniční a českou biošunkou
(163 %) a biopárky (149 %).