Názor k článku Ceny obědů pořád rostou. Podívejte se, jak a kde od l0l - proc uz nemate alespon 5 restauraci, podle vasich...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 9. 2014 23:04

    l0l (neregistrovaný)

    proc uz nemate alespon 5 restauraci, podle vasich reci uz byste byl multimilionar.

    pokud se zvedne cena v super/hyper je vyssi i nakup vy chytraku. restaurace mnohdy ruzne zbozi nakupuji v supermarketech, protoze je v akci levnejsi nez velkoobchod. napriklad mleko v akci za 11,90 ve vo nesezenete nebo pivo kdy vam primo plzensky pivovar doveze za "velkoobchodni" cenu ktera je VYSSI nez v akci v lidlu. jiste jsou to jednotlive druhy a narazovky, ale takto dnes funguje.

    duvod proc restaurace delaji menicka je kvuli surovinam. protoci tam potraviny a tudiz je mohou mit stale cerstve a necekat nez nekdo prijde a objedna si to ci ono a doufaji, ze si k jidlu jeste neco daji (coz u stravenkaru absolutne nehrozi). ano alkohol a nealko je jedina komodita na ktere je restaurace schopna prezit, tedy mimo piva kde jsou rabaty taky relativne o nicem a pokud nemate ciste jen pivnici s obrovskym vytocem je to proti ne/alku relativne nezajimava komodita na prodej.

    evidentne jste nikdy hospodareni restaurace nevidel, proto vam vubec nedochazi, ze pokud hospoda bude po odecteni uplne vsech nakladu vcetne mezd vydelavat nejakych 50k cisteho tak je otazkou casu kdy skonci. jsou tam totiz hodne vysoke investice. chcipne vam konvektomat? ok pripravte si alespon 200-250k, obycejna pruchozi mycka na nadobi? nejmin 60-70k a to mate jen na talire, dalsi na sklo, cerne nadobi ... o pracovnich chladicich pultech, chladicich boxech, vanovych varnach, sporacich ani nemluve, to jsou opet polozky za silene penize. jisteze je nekupujete kazdy mesic, ale pokud mate techto zarizeni v kuchyni 20-30, tak je proste prubezne obmenovat musite a to jsou investice na ktere je treba vydelat.

    rozhodne netvrdim, ze se na dobre vedene hospode se slusnym jidlem a prostredim neda vydelat, to se samozrejme da, ale obedova menicka jsou mnohem bliz charite nez regulernimu byznysu a o tom byl muj prispevek primarne. k tomu jeste berte v potaz takovych 400 hodin mesicne ktere jako majitel/provoz­ni/devecka pro vsechno v praci stravite, zapomente na dovolenou v sezone zimni/letni apod. pokud tedy chcete mit svuj podnik pod kontrolou. muzete tam stravit sice jen 2h denne, jezdit po dovolenych a na vikendy, ale vas podnik podle toho bude vypadat.

    ps: co to snizene dph? nejak jste se k nemu nevyjadril.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).