P2010 má evidentně pravdu, navíc není v rozporu s tím, co píšete.
Pokud se něco děje v realitě, pravdu má realita, ne lidské řeči a plačky.
Kolem mě se rozšiřuje počet restaurací, všechny se mohou přetrhnout, aby nabídli obědové menu.
Nikdy jsem restauraci nevedl a jde to mimo mě, ale selským rozumem si dokáži spočítat, že pokud restaurace na menu neprodělává, je to pro ní asi výhodné několikrát:
1) Reklama a povědomí o restauraci, stejně jako naučení lidí tam chodit.
2) Kuchaři, energie a další jako fixní náklady se platit musí, a ti lidé také něco dělat musejí, takže je dělání menu zaměstná a nějakou korunu přinese.
3) Ušetří se za vyhazování potravin, protože se rychleji protočí díky menu.
4) Lidé si občas objednají něco navíc k menu.
Jinak pokud hospoda bude vydělávat 50 tisíc Kč čistého – podle logiky čistý výdělek je to, co zbude po zaplacení nákladů. Tedy pokud hospoda bude po zaplacení nákladů, tedy i na obměnu přístrojů, vydělávat 50 tisíc Kč měsíčně, nevím, proč by měla končit.