Asi nakupuji "spatne" komodity v oblasti potravin, ale tento rok je to zdrazeni celkove minimalne o 30%. Ohledne cen obedu, za poslednich deset let je to alespon tady zmena z prumerne ceny 60 Kc na 100 Kc. Zkouseli i 110 Kc ale tam se jiz "projevil trh". Mimochodem dokaze nekdo rict proc ty obedy vlastne zdrazuji ? Ma snad personal vyssi mzdy ? Silne pochybuji.
Otazka je, co se s tim da v dnesnim tzv. demokratickem rezimu delat. Ano, budou volby. ANO/NE bude lip ? :-)
ackoliv jsem se danarinou a ucetnictvim aktivne zivil pres 17 let a nyni na firmu jen prilezitostne doziram (proto sleduji danove zakony jen selektivne pro osobni potrebu) tak si skutecne nevzpominam, ze by od roku 92 byly restauracni sluzbu a predevsim kuchyne v jine nez zakladni sazbe. pokud narazite na tzv. "zavodni stravovani" ktere bylo mozne ve snizene sazbe provozovat, tak verte, ze podminky pro toto by prakticky znamenaly zavrit restauraci pro verejnost po dobu obedu + presvedcit firmy aby braly vami vydane stravenky nebo jeste v pripadne pokud jste provozoval tzv. "take away" at uz primo zakaznikem ci rozvozem.
mozna se za poslednich 4-5 let neco zmenilo (o cemz ale silne pochybuji).
to ze se platby statu nezvedly o 10% nic neznamena, sam tu vykrikujete ze sly potraviny nahoru o 30% a vy si stezujete ze cena celeho menicka se zvedla o 10%. kdopak myslite ze ten rozdil kreje co?
ono takove prumerne menicko z clanku za 89kc totiz neni pro hospodu zadne terno, mysleno v pomeru nakladu a toho co na nem vydelaji.
Takže když je meníčko za 69 Kč, tak ho majitel restaurace nejspíš dotuje ze svého, že?
http://www.e59.cz/index.php?view=2989&stitle=Aktualni-tydenni-menu
sam tu vykrikujete ze sly potraviny nahoru o 30%
Ona snad restaurace nakupuje suroviny v hypermarketu jako bezny koncovy zakaznik ? No to asi neni prilis chytra restaurace. Vetsinu koncove ceny jidla v restauraci stejne tvori poplatek za sluzbu.
ono takove prumerne menicko z clanku za 89kc totiz neni pro hospodu zadne terno
Tak proc ho teda vsechny restaurace nabizi ? :-) Terno, jasne, pokud se na tom nevydela trojnasobek jako napriklad na absurdne predrazenych lahvich vina v ceskych restauracich (bezne 400% nakupni ceny velkoobchodu pro gastronomii), tak to neni zajimave, ze :-)
Tehle pohadek jsme uz slyseli ...
Jak funguje cenotvorba u polednich menu sleduji leta. To je tak ze se zacne treba na 59 Kc. Ciste nahodou vsechny restaurace v okoli jsou na podobne cene. Pak jedna zkusi 69 Kc a hle, diky obrovske konkurenci maji hned druhy den zbyle restaurace take 69 Kc. A tak to jde porad dokola.
proc uz nemate alespon 5 restauraci, podle vasich reci uz byste byl multimilionar.
pokud se zvedne cena v super/hyper je vyssi i nakup vy chytraku. restaurace mnohdy ruzne zbozi nakupuji v supermarketech, protoze je v akci levnejsi nez velkoobchod. napriklad mleko v akci za 11,90 ve vo nesezenete nebo pivo kdy vam primo plzensky pivovar doveze za "velkoobchodni" cenu ktera je VYSSI nez v akci v lidlu. jiste jsou to jednotlive druhy a narazovky, ale takto dnes funguje.
duvod proc restaurace delaji menicka je kvuli surovinam. protoci tam potraviny a tudiz je mohou mit stale cerstve a necekat nez nekdo prijde a objedna si to ci ono a doufaji, ze si k jidlu jeste neco daji (coz u stravenkaru absolutne nehrozi). ano alkohol a nealko je jedina komodita na ktere je restaurace schopna prezit, tedy mimo piva kde jsou rabaty taky relativne o nicem a pokud nemate ciste jen pivnici s obrovskym vytocem je to proti ne/alku relativne nezajimava komodita na prodej.
evidentne jste nikdy hospodareni restaurace nevidel, proto vam vubec nedochazi, ze pokud hospoda bude po odecteni uplne vsech nakladu vcetne mezd vydelavat nejakych 50k cisteho tak je otazkou casu kdy skonci. jsou tam totiz hodne vysoke investice. chcipne vam konvektomat? ok pripravte si alespon 200-250k, obycejna pruchozi mycka na nadobi? nejmin 60-70k a to mate jen na talire, dalsi na sklo, cerne nadobi ... o pracovnich chladicich pultech, chladicich boxech, vanovych varnach, sporacich ani nemluve, to jsou opet polozky za silene penize. jisteze je nekupujete kazdy mesic, ale pokud mate techto zarizeni v kuchyni 20-30, tak je proste prubezne obmenovat musite a to jsou investice na ktere je treba vydelat.
rozhodne netvrdim, ze se na dobre vedene hospode se slusnym jidlem a prostredim neda vydelat, to se samozrejme da, ale obedova menicka jsou mnohem bliz charite nez regulernimu byznysu a o tom byl muj prispevek primarne. k tomu jeste berte v potaz takovych 400 hodin mesicne ktere jako majitel/provozni/devecka pro vsechno v praci stravite, zapomente na dovolenou v sezone zimni/letni apod. pokud tedy chcete mit svuj podnik pod kontrolou. muzete tam stravit sice jen 2h denne, jezdit po dovolenych a na vikendy, ale vas podnik podle toho bude vypadat.
ps: co to snizene dph? nejak jste se k nemu nevyjadril.
P2010 má evidentně pravdu, navíc není v rozporu s tím, co píšete.
Pokud se něco děje v realitě, pravdu má realita, ne lidské řeči a plačky.
Kolem mě se rozšiřuje počet restaurací, všechny se mohou přetrhnout, aby nabídli obědové menu.
Nikdy jsem restauraci nevedl a jde to mimo mě, ale selským rozumem si dokáži spočítat, že pokud restaurace na menu neprodělává, je to pro ní asi výhodné několikrát:
1) Reklama a povědomí o restauraci, stejně jako naučení lidí tam chodit.
2) Kuchaři, energie a další jako fixní náklady se platit musí, a ti lidé také něco dělat musejí, takže je dělání menu zaměstná a nějakou korunu přinese.
3) Ušetří se za vyhazování potravin, protože se rychleji protočí díky menu.
4) Lidé si občas objednají něco navíc k menu.
Jinak pokud hospoda bude vydělávat 50 tisíc Kč čistého – podle logiky čistý výdělek je to, co zbude po zaplacení nákladů. Tedy pokud hospoda bude po zaplacení nákladů, tedy i na obměnu přístrojů, vydělávat 50 tisíc Kč měsíčně, nevím, proč by měla končit.
naprosty souhlas s vasim prispevkem. ja nepsal ze prodelava na menicku, ale ze je to bliz charite nez byznysu (menicko jako takove).
jinak bod 3 a 4 jsem sam napsal, s bodem 1 taky souhlas, bod 2 je diskutabilni, zda by restauraci nestacilo aby kuchar delal jen vecere (minutky), taky tu jednu mame co otvira az v 15h a dela jen vecere (a hodne slusne).
pokud se zvedne cena v super/hyper je vyssi i nakup vy chytraku.
Aha, takze treba "luxusni" vina J P Chenet prodavana v hyper ted kolem 140 Kc, ktere lze v nakupu celou dobu koupit bezne za 60 Kc, take zdrazuji ? :-)
duvod proc restaurace delaji menicka je kvuli surovinam
Neni to spis kvuli tomu, ze se jich proda tak odhadem 10x vice nez pak (casto stejnych jidel za 2x vyssi cenu) vecer ? Nemluve o zahulenych pajzlech, kam se da jit vecer jen lemtat pivo a clovek by tam na jidlo kvuli tomo smradu nikdy nevkrocil.
Kdyz je to tak strasne nevyhodne, jak je mozne ze napriklad v zahranici kde maji 4x vyssi platy nejsou 4x vyssi ceny. To je proste zahada.
co to snizene dph? nejak jste se k nemu nevyjadril.
http://www.danarionline.cz/blog/detail-prispevku/articleid-824-vyvoj-dph-od-roku-1993-do-roku-2013/
Neni to o moc, ale na koncove cene se to neprojevilo nijak.
Pokud si vzpomínám, někdy v létech 98-99 se veřejné stravování přesunulo ze základní sazby do snížené. Pochopitelně nikdo nezlevnil ani o desetník, všichni najednou museli investovat do nových zařízení kuchyní atd.
Když se po několika málo letech veřejné stravování přesouvalo opačným směrem, všichni museli naráz zdražit o zvýšení DPH, plus o další procenta kvůli zvýšení nákladů na energie, na mzdy atd., které před tím celá léta do cen nezahrnovali...
Malá nepřesnost - bylo to až od 1. dubna 2000, viz str. 29 úplně dole.
http://is.muni.cz/th/257829/pravf_m/Pravni_uprava_sazby_DPH_a_jeji_vyvoj.pdf
A jeste jedna poznamka, tady v okoli je prakticky jedina restaurace kde se v dobe podavani obedu skutecne nekouri. Jedna se o restauraci ze site Lokal. Ty si zakladaji na tom ze vari z kvalitnich surovin, proto jsou jejich jidla prumerne drazsi nez jinde. Smazenemu syru s bramborem za 200 Kc se ale vzdy zasmeju :-) Ma takova restaurace potrebu delat poledni menu ?
Prekvapive dela a prekvapive je nejlevnejsi ze vsech v okoli. Nabidka se jmenuje "express jidla" v cenach od 95 Kc do 120 Kc. V cene mate polevku, hlavni jidlo a tri deci sodovky. Neco podobneho v okoli vyjde na nejmene 160 Kc (100 Kc jidlo, 30 Kc polevka, 30 Kc voda) a jako bonus k tomu mate smrad z cigaret. Zrejme charita ...
to ze povazujete jidlo za 160-200 za predrazene je pouze vas subjektivni nazor. ja si treba klidne dam dobrou veceri za 350 a nemam pocit ze me nekdo odral.
je to jenom o tom, ze nedokazete ocenit praci druheho a myslite si, ze kdyz delate za 70kc na hodinu musi tak delat vsichni.
klidne si chodte na menicko za 50kc kdyz ho budou delat, ale prosim nechte si ty reci, ze vas ostatni okradaji a vse je drahe.
ja se divim, ze uz nemate hospodu kde byste tak strasne rejzoval nebo nedelate za hranicema kde maji 4x vyssi platy a 2x levnejsi jidlo/piti/restaurace :)))
ps: az uvidite moulu co dal za lahev obycejnyho chenetu 500, tak ho prosim vyfotte a postnite sem. opravdu bych ho rad videl.
Chenet je v nakupu bezne za 70 Kc, do gastronomie jeste - 30%. Ale za 200 Kc v pohode http://pizzaletna.cz/produkty/napoje/j-p-chenet-chardonnay-0-75l/ :-)
Za 150 uz mate slusne zdejsi vino, predrazene prave na to petikilo. Ostatne uz o tom bylo napsano dost http://www.jizni-svah.cz/2009/07/vysledky-ankety-odradi-vas-restauracni.html
on vas to nekdo nuti kupovat? vyhnete se takove restauraci, ja bych si chenet taky neobjednal a uz vubec ne za tu cenu.
pokud to tak udelaji vsichni dotycny bud slevni nebo chcipne hlady. co vam na tom tak vadi?
ps: kouknul jsem do napojaku hotelu a ceny za lahev ma od 130-250 za bezne vino, palava exclusiv nebo pozdni sber
Mě jenom zajímá, co dělají demokratičtí soudruzi v Česku špatně, když v zahraničí zvládnou vyšší kvalitu, mají násobně vyšší platy, a přitom jídlo mají levnější a mnohem kvalitnější.
Abych řekl pravdu, mě už ta čecháčkovská furiantská prohlášení o tom, že já si to můžu dovolit, a já nejsem žádný buřt, abych si nemohl dovolit nechat někde větší peníze – ty jsem opravdu nikde v zahraničí neslyšel. Považuji tato prohlášení už za prohlášení komplexu méněcennosti prohlašovatele, který si svůj komplex malosti musí někde kompenzovat.
Máme zde předraženo, nekvalitno, neustále si musíte dávat pozor na podvody, a přitom nízké platy.
Znovu, jak už jsem psal, pravdu má vždy realita, ne řeči, plačky, silná prohlášení, atd. A realita říká, že poměr cena/kvalita je v Česku na úrovni žumpy. A to i v naprosté většiny restaurací.
tohle generalizovani je opravdu blbost.
ja napriklad nemam pocit, ze cena/kvalita je na urovni zumpy. proste nechodim a nenakupuji tam, kde nejsem s pomerem cena/kvalita spokojen. co je na tom tak tezkeho? ovsem dokud bude majorita kupovat smejd ve velkem, tak vase reci a placky o cena/kvalita na urovni zumpy jsou k nicemu - nic se nezlepsi.
pred 2-3 tydny jsme se vratili domu a o cenach v cizine bych vam mohl vykladat jak je tam desne levno a ted nemyslim turisticky oblasti kde vas oholi protoze jste pro ne chodici balicek eur, ale taky mista kam chodi jist/nakupovat mistni :)))
Já myslím, že jste napsal už dostatek, nejen v tomto přípaspěvku, abychom si dokázali představit, že žijete na marsu, ale ne v realitě.
Zatím jste se pokusil prosadit své názory snižováním názorů druhých, zejména P2010.
Za komunistů možná byly fronty na banány a na pomeranče, ale co bych dal za to, kdyby bylo generálně k sehnání alespoň základní kvalitní zboží, se kterým za komunistů nebyl problém.
Stačí přejet hranice Česka směrem ven, a najednou se kvalita všeho prudce zvyšuje, stejně jako výběr, a nezřídka se snižují i ceny. Na to nepotřebujete řeči, na to stačí opravdu ty hranice překročit a nemyslím směrem na Slovensko.
V Česku si můžete připlácet do nebes, ale jen zřídkakdy za to dostanete kvalitu. Daleko častěji dostanete 3 × předražené cosi a prodané jako luxusní zboží, zatímco za hranicemi je mainstreamová spotřebka za nízkou cenu.
Vzhledem k tomu, že do restaurací sem tam i zajdu, tak možná jedna z deseti je na úrovni takové, že mají ucházející jídlo a ucházející chování. A to záměrně přeháním v počtu dobrých restaurací. A už jsem odcházel i z restaurace, kde mi dříve chutnalo, protože jsem třeba objevil na talíři knedlíky evidentně potřísněné jinou omáčkou, než byla ta na talíři. Evidetně nedojedený recyklát po jiném hostovi.
Stejně tak klasický vtip, že člověk nevypije čistou kávu, ale přesolí ji, nechá ji odnést a pak se dívá kolem, který jiný host si začne stěžovat na přesolenou kávu také vyjde velmi často. Doporučuji zkusit.
To, že v Česku to jde do háje obecně, to už vidí i zahraniční návštěvníci. Protože často mluvím s lidmi ze zahraničí, nejen u nás, tak už to svítí na všechny strany. Česko evidetně míří směr Somálsko, a většinu cesty už má za sebou.
Před časem jsem odmítl nabídku americké firmy dostat zelenou kartu a stát se americkým občanem, s tím, že chci být Čechem. Dnes, kdybych byl stejně starý jako tehdy už bych neváhal. Nevěřím na budoucnost Česka ani za zlámaný groš.
Právě kvůli těm, co si to tu lakují na růžovo a nejsou schopni reálně vidět, ani když to mají před očima a ušima – jako jste vy, to jde do háje. Jenže tentokrát bohužel neporučíme větru dešti. A bojím se, co bude za 2, spíše 5 let, protože progrese stavu je velmi rychlá.
kdyz je to tak strase spatny proc nevyuzijete tu diru a neukazete vsem jak se to ma delat. vzdyt by vam lidi utrhali ruce ne?
vse co jsem zde psal, vychazi z vlastni realne zkusenosti, ne z pocitu jako u vas. v zivote jste nevidel provoz restaurace, nemate predstavu jak tam veci funguji, ale mate potrebu se k tomu vyjadrovat ne z pohledu zakaznika, to jiste muzete a je to validni, ale z pohledu insidera a radite jak to ma byt.
jak jsem tu psal vyse, z praxe 20+ let muzu rict jedine, mel jsem co do cineni se stovkami podnikatelu/firem, videl jsem jim tzv. do kuchyne pocinaje stavebni firmou, hotelem, obchody s ruznym zbozim, zemedelci a konce taxikari ci prepravci. 99% z nich si mini strhat prdel aby jejich firma fungovala, meli mzdy pro zamestnance, sehnali si zakazky a udelali pro klienta prvni posledni. jejich praci se tu vy snazite vasim pritroublym generalizovanim na zaklade nekolika vychcanku ci hajzliku shazovat.
nemylte se, ja vas naprosto chapu protoze sousedova trava je prece vzdy zelenejsi, jak rikala moje babicka.
Ale pane Vy evidentne chcete delat z ostatnich hlupaky, pan dle prispevku je uspesny v jinem oboru a jenom proto, ze neni spokojen s gastronomii vs cena v CR nema duvod prestoupit do jinoho oboru, kdyz se mu dari ve svem.
Ty vase keci jsou na stejnem ubohem zakladu, jak kdyz se zdrazuje ropa a na benzince zdrazi hned dle trhu i kdyz tam jeste maji benzin nakoupeni za stare ceny, kdyz cena ropy klesa tak se to na benzince projevi nejdriv za 14 dni a jeste ne podle poklesu, ale maximalne 50procent.
co neporadite mi, ze mam koupit benzinku, kdyz je to tak vyhodne :D
A to urážení dobrých podnikatelů, fakt dobrého neurazíte tím, že zhodnotíte pravdu, kdy se prohlásí, že 70-80 procent jich je zlodějská lůza co prodává předražené služby nebo odfláknuté produkty.
Narozdíl od vás nemám problém pochválit přímo dobrého podnikatele místo keců na internetu. Zato si od lidí jako Vy nedám vzít právo říkat nahlas, že většina podnikatelů jsou břídilové nebo přímo zlodějská lůza co podvádí zákazníky prodejem "kvalitního zboží".