Nejvíce zdražily obědy v Českých Budějovicích, oběd pod 160 korun už nepořídíte nikde

24. 8. 2023

Sdílet

Pamatujete ještě, že před pár lety se dalo najít v restauraci, když neměl člověk přehnané nároky, za necelou stokorunu? Teď se průměrná cena za oběd šplhá ke dvěma stovkám. Dobrou zprávou budiž alespoň to, že zdražování poledního menu poslední půl rok výrazně zpomalilo.

Během prvního pololetí roku 2023 se průměrná cena oběda v restauraci v Česku vyšplhala na 182,4 koruny – ukázal to Edenred Restaurant Index sestavovaný na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred.

Samozřejmě mohou existovat a nejspíše existují podniky, kde se člověk nají přece jen levněji, ale sledovaný vzorek je každopádně dost vypovídající, aby z něj bylo vidět, kolik dneska běžně stojí oběd v restauraci. A to se bavíme o všedních dnech, o víkendech není výjimkou cena přes dvě stě korun za obyčejné jídlo. Ne všechny restaurace nabízejí během volných dnů menu s nižšími cenami, podobnými těm všednodenním. 

Vývoj cen obědů od června 2020 do června 2023

Autor: Edenred

Nejvíce se ceny za stravování v restauracích zvedly v Českých Budějovicích, nejméně naopak stouply v Pardubicích. Absolutně nejvíce stále stojí oběd v Praze – už přes dvě stě korun, jen tu ceny za poslední půl rok nestouply tak rychle jako na jihu Čech. Ceny napříč regiony se často liší v rozmezí až desítek korun – nejméně stojí průměrný oběd v Jihlavě – 163,50 korun. 

Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli? Přečtěte si také:

Vzorový jídelníček pro ženy po čtyřicítce. Jak nakupovat, abyste díky bílkovinám zhubli?

Růst cen obědů se v prvních šesti měsících roku 2023 stabilizoval. V červnu vyšlo průměrné obědové menu na 182,4 koruny, což jen o 2,7 procenta více než v prosinci minulého roku. V průměru to i tak znamená, že oběd zdražil skoro o pětikorunu, ve zmíněných Budějovicích o více než sedm korun. 

V souladu se současným vývojem inflační křivky se růst cen obědů v restauracích uklidnil, což je dobrá zpráva pro všechny zaměstnance, kteří si v práci chtějí dopřát plnohodnotný oběd v kantýně nebo restauraci. Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy, soudí Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

Chodíte na oběd do restaurace?

Ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle dat Českého statistického úřadu vyplývá, že největší část svých příjmů na stravování vynaloží lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu je stálo pravidelné stravování v restauracích či kantýnách více než desetinu měsíčních příjmů. Zdaleka nejmenší část svých příjmů za obědy naopak i navzdory nejvyšším průměrným cenám utratí Pražané. Dvacet obědů v restauraci je v červnu vyšlo na 4128 korun, tedy necelých osm procent průměrné mzdy v hlavním městě.

Každý desátý oběd až do práce

Kromě míry zdražování se v prvním pololetí stabilizoval i podíl obědů objednaných skrze rozvážkové služby. V červnu si zaměstnanci nechali oběd doručit v 8,4 procentech případů, což odpovídá dlouhodobému trendu – dovážené jídlo dlouhodobě tvoří zhruba desetinu z celkového počtu plateb za obědy. Ještě v lednu 2020 si přitom oběd nechala vozit jen necelá čtyři procenta zaměstnanců. 

Mnoho objednávek je hromadných, lidé v práci obědvají společně, a navíc, což může být hlavní důvod, se podělí o náklady na dopravu. Případně ji u větších objednávek nemusí platit vůbec. 

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).