Během prvního pololetí roku 2023 se průměrná cena oběda v restauraci v Česku vyšplhala na 182,4 koruny – ukázal to Edenred Restaurant Index sestavovaný na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred.
Samozřejmě mohou existovat a nejspíše existují podniky, kde se člověk nají přece jen levněji, ale sledovaný vzorek je každopádně dost vypovídající, aby z něj bylo vidět, kolik dneska běžně stojí oběd v restauraci. A to se bavíme o všedních dnech, o víkendech není výjimkou cena přes dvě stě korun za obyčejné jídlo. Ne všechny restaurace nabízejí během volných dnů menu s nižšími cenami, podobnými těm všednodenním.
Vývoj cen obědů od června 2020 do června 2023
Nejvíce se ceny za stravování v restauracích zvedly v Českých Budějovicích, nejméně naopak stouply v Pardubicích. Absolutně nejvíce stále stojí oběd v Praze – už přes dvě stě korun, jen tu ceny za poslední půl rok nestouply tak rychle jako na jihu Čech. Ceny napříč regiony se často liší v rozmezí až desítek korun – nejméně stojí průměrný oběd v Jihlavě – 163,50 korun.
Růst cen obědů se v prvních šesti měsících roku 2023 stabilizoval. V červnu vyšlo průměrné obědové menu na 182,4 koruny, což jen o 2,7 procenta více než v prosinci minulého roku. V průměru to i tak znamená, že oběd zdražil skoro o pětikorunu, ve zmíněných Budějovicích o více než sedm korun.
V souladu se současným vývojem inflační křivky se růst cen obědů v restauracích uklidnil, což je dobrá zpráva pro všechny zaměstnance, kteří si v práci chtějí dopřát plnohodnotný oběd v kantýně nebo restauraci. Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy,
soudí Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
Chodíte na oběd do restaurace?
Ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle dat Českého statistického úřadu vyplývá, že největší část svých příjmů na stravování vynaloží lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu je stálo pravidelné stravování v restauracích či kantýnách více než desetinu měsíčních příjmů. Zdaleka nejmenší část svých příjmů za obědy naopak i navzdory nejvyšším průměrným cenám utratí Pražané. Dvacet obědů v restauraci je v červnu vyšlo na 4128 korun, tedy necelých osm procent průměrné mzdy v hlavním městě.
Každý desátý oběd až do práce
Kromě míry zdražování se v prvním pololetí stabilizoval i podíl obědů objednaných skrze rozvážkové služby. V červnu si zaměstnanci nechali oběd doručit v 8,4 procentech případů, což odpovídá dlouhodobému trendu – dovážené jídlo dlouhodobě tvoří zhruba desetinu z celkového počtu plateb za obědy. Ještě v lednu 2020 si přitom oběd nechala vozit jen necelá čtyři procenta zaměstnanců.
Mnoho objednávek je hromadných, lidé v práci obědvají společně, a navíc, což může být hlavní důvod, se podělí o náklady na dopravu. Případně ji u větších objednávek nemusí platit vůbec.