S tím preferovaním domací produkce je to právě trochu problém. Když se podíváme na výrobce těch nejlevnějších hnusů, prodávaných pod privátníma značkama supermarketů, a zároveň také na výrobce nekvalitních potravin z různých skandálních odhalení, kterých je v poslední době plý internet, zjistíme, že jde hlavně o české výrobce. Pravda, řetězec zadá zakázku s určitým rozpočtem a výrobce ten hnus vyrobí. Tím si ovšem také podřezává vlastní větev. Že to ale může takhle fungovat je především vina zákazníka. V řetězcích jsou povětšinou vedle tohoto šmejdu i kvalitní potraviny, ale ty pro jejich cenu nikdo nevidí. Český zákazník koupí nejlevnější šmejd, veřejně si zanadáva a příště udělá to samé. Třeba v Lidlu mám ověřené, že polské uzeniny se, narozíl od těch českých, dají jíst, německá zmrzlina je ze smetany a v čokoládě je vysoký podíl kakaové hmoty. Hlavní důvod proč mají v Německu kvalitnější potraviny bych viděl v tom, že sami nekvalitní potraviny nevyrábí a ty naše nedováží.