Černá ředkev: silné přírodní antibiotikum skvěle rozpouští hleny

Sdílet

Černá ředkev je silně močopudná, čistí močové ústrojí. Podporuje trávení, posiluje činnost jater, žlučníku a rozpouští žlučové kamínky. Má výrazné antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky. Navíc výborně rozpouští hleny.

Černá ředkev (varianta raphanus nigra) je odrůda ředkve seté, má masitou kulovitou hlízu černé barvy. Jelikož se jedná o velmi nenáročnou rostlinu, můžeme si ji pěstovat sami. Běžně je k dostání v obchodech s ovocem a zeleninou.

Co černá ředkev obsahuje

Tato zelenina je bohatá na velké množství minerálních látek – vápník, hořčík, železo, síru, fosfor, dále vitamin C, vitaminy skupiny B.

Přečtěte si: Vitamín C – různé podoby, stejný účinek

Galerie: Vitamíny v potravinách

Dále obsahuje glukosinoáty, které se enzymaticky štěpí na éterický olej s výrazně fytoncidními účinky.

Léčivé účinky této zeleniny

Černá ředkev je silně močopudná, čistí močové ústrojí, v některých případech pomáhá vyloučit i močové kamínky.

Dále podporuje trávení, posiluje činnost jater, žlučníku a rozpouští žlučové kamínky.

Zvyšuje chuť k jídlu a podporuje činnost střev.

Fytoncidy této zeleniny mají výrazné antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky. Takže ji můžeme používat jako silné přírodní antibiotikum. Navíc výborně rozpouští hleny.

Čisticí kúra z černé ředkve

Jelikož má tato zelenina silné antibiotické a detoxikační působení, můžeme ji použít k očistění celého organismu.

Každý den po dobu tří týdnů sníme dvě syrové černé ředkve. Pro zpříjemnění chuťových kanálků si je můžeme mírně osolit. Tuto ozdravnou kúru doporučuji provádět dvakrát ročně – nejlépe na jaře a na podzim.

Recepty z černé ředkve

Černá ředkev s cibulí zatočí s chřipkou i nachlazením

  • Při prvních příznacích prochladnutí, únavy, bolestí kloubů a zvedající se teploty si můžeme ulehčit touto osvědčenou recepturou.
  • Potřebujeme: 1 cibuli, 1 černou ředkev, 2 dl vody
  • Postup: Oba druhy zeleniny nakrájíme a pak rozmixujeme ve vodě. Nápoj po douškách vypijeme. Tento postup provádíme 2× denně po dobu 4 dnů.

Ředkev s medem skvěle rozpouští hleny

  • Potřebujeme: šťávu z 1 ředkve, 1 lžičku tekutého medu
  • Postup: Obě ingredience smícháme dohromady. Přípravek užíváme 3× denně 1 lžičku po dobu 5 dní.

Čaj z černé ředkve při rýmě a kašli

  • Potřebujeme: 1 lžíci strouhané černé ředkve, 1 lžíci medu, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Ředkev přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme, přidáme med a můžeme popíjet. Tento čaj si dopřáváme 2× denně po dobu týdne.

Kapky z černé ředkve posilují činnost základních čističů – jater a ledvin

  • Potřebujeme: 3 lžíce nastrouhané černé ředkve, 3 dl 60% lihu
  • Postup: Ředkev zalijeme lihem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 6 týdnů užíváme 3× denně 25 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Ředkvové víno povzbuzuje chuť k jídlu

  • Potřebujeme: 3 lžíce nastrouhané ředkve, 1 litr kvalitního červeného vína, půl lžičky drcených anýzových semínek
  • Postup: Přísady smícháme a vše zalijeme červeným vínem. Směs necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby scedíme a plody ještě dokonale vymačkáme. Nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Víno skladujeme v temnu a chladnu. Užíváme po 1 štamprli denně.

Ředkvový likér na podporu trávení

  • Potřebujeme: 3 lžíce nastrouhané ředkve, půl lžičky kořene hořce žlutého, 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu
  • Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Vlasový aktivátor z černé ředkve pomáhá odstranit lupy

  • Potřebujeme: odšťavenou šťávu z 2 černých ředkví, potravinářskou fólii
  • Postup: Šťávu vmasírujeme do vlasové pokožky a pak vlasy obalíme potravinářskou fólií a necháme 2 hodiny působit. Poté dobře umyjeme. Tuto proceduru provádíme 4× týdně po dobu 1 měsíce.

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).