Černý bez mírní kašel, mají jasno vědci. Zkoumá se vliv na cukrovku a nemoci srdce

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Omamná vůně na přelomu pozdního jara a časného léta signalizuje, že nastal čas pro sběr květů černého bezu. Sušené i čerstvé se používají především k léčbě respiračních onemocnění. Účinky této rostliny vyzkoušeli už ve starověku. Ale není to jen odvar z černého bezu, co dělá tuto bylinu zajímavou. Známé a oblíbené jsou také bezová tinktura, sirup či víno.

Černý bez (Sambucus nigra) je oblíbenou léčivou rostlinou. Svědčí o tom například i staré přísloví: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Účinky bezu černého byly podle našich předků skutečně výjimečné, a tak i když neexistuje dostatek významných studií, které by léčivé vlastnosti černého bezu dokazovaly, můžeme se inspirovat v dávných spisech a ve zkušenostech předchozích generací.

Co se dozvíte v článku
  1. K čemu se používá květ černého bezu
  2. Jak připravit bezový nálev?
  3. Účinná tinktura z květů bezu
  4. Smažená kosmatice
  5. K čemu se hodí plody bezu
  6. Na co pomáhá černý bez

K čemu se používá květ černého bezu

Tato rostlina nabízí své květy i plody nejenom k alternativní léčbě některých neduhů, ale také pro výrobu skvělých domácích specialit. Každý nejspíše ví, jak vypadá její květ: černý bez je typický svými bohatými květenstvími, skládajícími se z kvítků krémové až nažloutlé barvy s nasládlou vůní. 

Výzkumy potvrzují léčebný efekt zázvoru. Pozor by si však měli dát lidé s hypertenzí Přečtěte si také:

Výzkumy potvrzují léčebný efekt zázvoru. Pozor by si však měli dát lidé s hypertenzí

Podle ní spolehlivě poznáte, že je čas na jejich sběr. Černý bez začíná kvést často už na konci května, kvete však i v červnu a počátkem července. Zmíněné měsíce se tak dají považovat za hlavní období pro sběr květů černého bezu. 

Jak připravit bezový nálev?

Usušené bezové květy poslouží jako základ pro nálev. A jaký je recept na nálev (nesprávně čaj) z černého bezu? 

  • Dvě polévkové lžíce sušeného bezového květu se zalijí asi půllitrem vroucí vody a nechají se 10 až 15 minut vylouhovat. 
  • Scezený se může dosladit medem. 
  • Černý bez účinkuje v této podobě zejména na nachlazení, zahleněné průdušky, teplotu nebo bolesti hlavy a poskytuje přírodní podporu. 
  • Využívá se rovněž jako kloktadlo při zánětech v ústní dutině, paradentóze nebo třeba bolestech v krku.

Účinná tinktura z květů bezu

Pokud trpíte chronickou formou některého zmíněného problému, pak je každodenní užívání nálevu vhodné maximálně po dobu 6 až 8 týdnů, poté je třeba udělat přestávku. 

V době kvetení je samozřejmě lepší užívat pro přípravu nálevu z černého bezu čerstvé květy. Květ černého bezu se však dá využít také jako základ pro přípravu dalšího domácího léčebného prostředku. Je jím tinktura. Černý bez se v tomto případě nasype do uzavíratelné nádoby a květy (někdy se k výrobě tinktury používají i plody) se zalijí 40% alkoholem tak, aby byly zcela ponořené. 

Drsná bylinková léčba našich předků, kterou bychom dnes už raději zkoušet neměli Přečtěte si také:

Drsná bylinková léčba našich předků, kterou bychom dnes už raději zkoušet neměli

V uzavřené nádobě se nechají na tmavém místě vylouhovat nejméně měsíc, přičemž je dobré občas lahví lehce protřepat a zkontrolovat, zda se alkohol neodpařil a jestli květy zůstaly zcela ponořené. Pokud tomu tak není, je třeba alkohol dolít. Po měsíci se po scezení přes plátno tinktura přelije do tmavé čisté nádoby a pečlivě uzavře.

Tinktura z černého bezu se dle řady zdrojů užívá v poměru 1 kapka na 1 kg tělesné váhy, přičemž je dobré toto množství rozdělit do tří denních dávek. Tinkturu je ideální rozmíchat ve vodě nebo v čaji. Použití má obdobné jako nálev, jen její účinky jsou intenzivnější a je třeba počítat s obsahem alkoholu. Pokud ji užíváte dlouhodobě, po měsíci byste měli udělat nejméně dvoutýdenní pauzu. Je však dobré poradit se s odborníky na bylinnou léčbu o vhodném množství a délce užívání pro konkrétní osobu.

Smažená kosmatice

Ale tato bylina neslouží jenom jako léčivka, je také velmi dobře známé využití černého bezu v kuchyni. Oblíbený je například sirup z květů černého bezu, kdy se dle různých receptur svaří s vodou, cukrem a dalšími ingrediencemi. 

Zajímavou pochoutkou je také obalovaný bezový květ, takzvaná kosmatice. Namáčí se do těstíčka z hladké mouky, vajec a piva, případně sýra, dochuceného solí a pepřem, a smaží se v oleji. Ideální přílohou jsou nové brambory s pažitkou. Pokud jste milovníky sladkého jídla, pak můžete smažený květ černého bezu vyladit podle své chuti. Vynechejte z těstíčka pivo a sýr, sůl i pepř a horkou osmaženou pochoutku posypejte skořicovým cukrem. 

K čemu se hodí plody bezu

Zatímco jaro a časné léto ovládnou květy černého bezu, na podzim je čas na bezové plody a jejich sběr. Plody černého bezu se sbírají na konci srpna, v září i v říjnu, přičemž stejně jako u květů je tato doba ovlivněna počasím a zeměpisnou polohou. Používají se na výrobu domácího vína, marmelád, džemů, zavařenin, na dochucení omáček, ozvláštnění povidel i třeba do kaší. Vynikající je rovněž ocet i likér z bezinek, jak se plodům černého bezu říká. Bezinky jsou vhodné i pro sušení.

Léčíte se doma bylinkami?

Čerstvé plody černého bezu se podle některých zdrojů nedoporučuje konzumovat, protože mohou způsobit u citlivějších osob nevolnost a trávicí obtíže, tepelná úprava nebo sušení tyto škodlivé účinky však neutralizují. Listy, které se mohou využívat například k obkladům, dále kůra a kořeny jsou podle různých zdrojů mírně jedovaté a toxické účinky černého bezu se při požití těchto částí projevují zvracením, průjmem i celkovou slabostí. 

Na co pomáhá černý bez

Pokud dodržíte bezpečnostní doporučení, můžete si dopřát účinky této výjimečné rostliny bez obav. Využití černého bezu v lidovém léčitelství bylo v minulosti skutečně široké, od zmírnění bolesti zubů přes léčbu popálenin a krvácení z nosu až po pokousání od psa. 

Moderní výzkum potvrzuje pozitivní účinky černého bezu při snížení délky a závažnosti příznaků chřipky a dalších respiračních onemocnění – odkaz na studii zde. Podle vědců může také posilovat zdraví kardiovaskulárního systému, zlepšovat schopnosti těla v boji s oxidačním stresem, dále se uvažuje o jeho potenciálu v prevenci onkologických onemocnění, diabetu a podpoře léčby zánětů, zmiňován bývá i močopudný efekt. 

Bezinky jsou navíc dobrým zdrojem vitamínu C, vlákniny i antioxidantů.

Zdroje:

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).