Hlavní navigace

Na černý kašel letos zemřelo už devět lidí

3. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Statistiky ukazují, že černý kašel se sice v prázdninových měsících šířil méně, vlna onemocnění se ale zdaleka nezastavila. Od začátku roku eviduje zdravotní ústav už 30 tisíc lidí s prokázanou nákazou.

Nejčastěji se nákaza bakterií způsobující černý kašel potvrzuje mezi pacienty ve věku 15 až 19 let. V absolutních číslech jsou druhou nejpočetnější věkovou skupinou nemocní od 45 do 54 let.

Nejvíce případů pertuse v letošním roce zatím registrují kraje Středočeský, Moravskoslezský, Ústecký a Praha. Nejméně hlásí kraje Olomoucký a Karlovarský. Nejvyšší nemocnost je hlášena v kraji Jihočeském, Zlínském a Ústeckém, uvádí aktuální zpráva Státního zdravotního ústavu (SZÚ). 

Brzy 30 tisíc nakažených

Od začátku roku do 1. září má SZÚ nahlášeno celkem 29 399 laboratorně potvrzených případů černého kašle. Za poslední měsíc přibývá v průměru 735 nových případů každý týden. Předpokládáme ovšem značnou podhlášenost onemocnění, skutečný výskyt nákazy v populaci bude pravděpodobně mnohem vyšší, upozorňuje mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Průběh nemoci se většinou obejde bez nutnosti ležet v nemocnici. To ovšem neplatí pro nejmenší děti, které patří mezi nejvíce ohroženou skupinu pacientů. Ve věku do jednoho roku jich zatím potvrzenou nákazu prodělalo 499, z toho 224 skončilo v nemocnici. Nejčastěji šlo o děti měsíční či dvouměsíční, které ještě nemohou být očkovány.

Zdravotní ústav také aktuálně hlásí devět úmrtí na černý kašel, z toho dvou kojenců. Od posledního hlášení přibylo bohužel i další úmrtí holčičky ze Středočeského kraje, a to ve věku tří měsíců. Už po narození byla malá pacientka oslabena nutnou operací pro vrozenou vývojovou vadu, a navíc u ní spolu s pertusí byla diagnostikována další bakterie Streptococcus pneumoniae spojená se zánětem plic, podotýká Štěpánka Čechová.

Primář Sova, doktor House a další. Znáte filmy a seriály z lékařského prostředí?

Málokteré filmy a seriály jsou tak populární jako ty, které se odehrávají v nemocnicích či ambulancích. A vy si teď můžete vyzkoušet, kolik jste jich viděli a co všechno o nich víte.

Nemocní budou ještě přibývat

Že by černého kašle výrazně ubylo v následujících týdnech, odborníci neočekávají. Podle SZÚ počty hlášených případů pertuse potvrzují, že v populaci je dostatečné množství vnímavých jedinců, mezi kterými může bakterie cirkulovat.

Stále proto platí doporučení, aby se očkovaly zejména těhotné ženy v třetím trimestru a nejbližší okolí novorozenců a kojenců. 

Nově mohou zájemci najít seznam ordinací, jež očkují proti černému kašli, a to i neregistrované zájemce, na webu Ministerstva zdravotnictví s poněkud složitým názvem https://ockoreport.uzis.cz/. Dřív stát nabízel jen přehled míst, kde lékaři očkují proti covidu, nyní je doplněn o místa, kde očkují proti dalším 18 nemocem.

Nadcházející podzim bude opět nejspíš představovat z infekčního hlediska netypickou sezónu. Grafy ministerstva ukazují, že už od konce srpna se zvyšují počty nakažených covidem. Jak upozornil idnes.cz už od loňska plíživě a netypicky přibývá, zejména u dětí, zápalů plic způsobených bakterií Mycoplasma pneumoniae. A v létě se v dětských kolektivech stále vyskytovala virová onemocnění doprovázená kožními projevy, jakými je pátá, šestá nebo sedmá nemoc známá také jako syndrom ruka-noha-ústa. Ta trápila děti už v loňském školním roce.

Uvažujete o tom, že se necháte přeočkovat proti nemocem, jako jsou černý kašel nebo záškrt?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).